top of page
Lavender Fields

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΛΑΝΓΚΝΤΟΚ ΡΟΥΣΙΓΙΟΝ - ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ - ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ

30 Ιουνίου - 09 Ιουλίου 2024 | ημέρες 10

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Τη Νότια Γαλλία, ένα χώρο όπου συναντώνται ο ασύγκριτος πολιτισμικός πλούτος της Μεσογείου με την οργάνωση, τις δομές και την ισχύ ενός κυρίαρχου κράτους που από τους μεσαιωνικούς χρόνους δεν έπαψε να καθορίζει την πορεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου, θα περιηγηθούμε στη δεκαήμερη αυτή εκδρομή. Δημόσια κτήρια, ναοί και αξιοθαύμαστα και σήμερα τεχνικά έργα της ρωμαϊκής Γαλατίας, καθεδρικοί ναοί και ακέραια αστικά σύνολα της μεσαιωνικής περιόδου συνυπάρχουν με επιβλητικά κατάλοιπα (οχυρώσεις, πόλεις, πλατείες, τεχνητά κανάλια) της εποχής που σφράγισε ο Βασιλέας-Ήλιος Λουδοβίκος ΙΔ’ και χώρους που έζησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh, ο Picasso, ο Chagall και ο Matisse δημιουργώντας έξοχα έργα εμπνευσμένα από τα μαγευτικά τοπία της Camargue και της κοιλάδας του Ροδανού, τις απέραντες καλλιέργειες της λεβάντας, τη δαντελωτή ακτογραμμή της Γαλλικής Ριβιέρας, τα χρώματα της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο οδοιπορικό που περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές πόλεις και μνημεία της Μεσογειακής Γαλλίας. Ξεκινώντας από το Περπινιάν και καταλήγοντας στο Μεντόν, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα γαλλικά παράλια της  Μεσογείου από άκρη σε άκρημε σκοπό να ανακαλύψουμε όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα μοναδικά φυσικά τοπία αυτής της μαγευτικής περιοχής της Γαλλίας. Η περίοδος που διαλέξαμε για το ταξίδι μας είναι η πλέον κατάλληλη (high season) όχι μόνο λόγω ιδανικών καιρικών συνθηκών και μεγάλης διάρκειας ημέρας αλλά και γιατί είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσει κανείς τις ανθισμένες λεβάντες. Επίσης, όλα τα ξενοδοχεία της εκδρομής είναι πολύ καλά και κεντρικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές εξειδικευμένες ξεναγήσεις, δεδομένου ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον Δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύσει την εκδρομή ως ειδικός ομιλητής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΑΘΗΝΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - VILLEFRANCHE DE CONFLENT - PERPIGNAN: 30.06 Κυριακή
Συγκέντρωση στις 07.00 στο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση στις 08.55 με Aegean Airlines για τη Βαρκελώνη. Μεταφορά στην περιοχή της Occitanie των Ανατολικών Πυρηναίων μέσα από τις δασώδεις εκτάσεις και τα εθνικά πάρκα της Ισπανίας και της Γαλλίας. Άφιξη στην κτισμένη στην κοιλάδα του Têt μεσαιωνική πολιτεία της Villefranche-de-Conflen και επίσκεψη στις άρτια σωζόμενες οχυρώσεις που ανανέωσε το 1679-1691 ο περιώνυμος μηχανικός του Λουδοβίκου ΙΔ’ Sébastien Le Prestre de Vauban, εκ των θεμελιωτών της οχυρωματικής τέχνης (μνημείο UNESCO). Μετάβαση στην Perpignan και διανυκτέρευση.


2. PERPIGNAN-CARCASSONNE-CANAL DU MIDI-NARBONNE-BEZIERS-MONTPELLIER:01.07 Δευ
Μετά το πρωινό περίπατος στο ιστορικό κέντρο και τα γραφικά στενά της Perpignan, νοτιότερη πόλη της Γαλλίας πριν από την Ιβηρική χερσόνησο. Μετάβαση στην Carcassonne, βέλτιστο δείγμα διατήρησης μεσαιωνικής πόλης, με πρότυπη αποκατάσταση των σύνθετων οχυρωματικών έργων από τον περίφημο E. Viollet-le-Duc (μνημείο UNESCO). Στάση σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνικά έργα της εποχής του Λουδοβίκου ΙΔ’, το Canal du Midi, που από το 1681 ενώνει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα (μνημείο UNESCO). Αναχώρηση για τη Narbonne, αστικό κέντρο διαχρονικώς σημαντικό για τους Ρωμαίους, τους Βησιγότθους, τους Άραβες, τους Φράγκους. Περιήγηση στην πόλη και ξενάγηση στη βασιλική του Αγίου Παύλου με την πολυκύμαντη ιστορία. Μεταφορά στην Béziers για μια σύντομη περιήγηση και δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Άφιξη στο Montpellier και διανυκτέρευση.


3. MONTPELLIER: 02.07 Τρίτη
Μετά το πρωινό περιήγηση στην πόλη του Montpellier, διάσημη για την ιατρική της σχολή ήδη από το 14ο αιώνα, τη ζωηρή πνευματική κίνηση, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, οφειλόμενο στις εναλλαγές κυριάρχων και τη συμβίωση Ισπανών, Αράβων της Ιβηρικής, Εβραίων, Γάλλων. Στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία και τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων η Place de la Comédie -κέντρο της καθημερινότητας των κατοίκων του Montpellier, όπου η Όπερα (1888) και το μνημείο των Τριών Χαρίτων-, ο ιστορικός πυρήνας (L’ Ecusson) -με τα γραφικά μεσαιωνικά στενά, τα εντυπωσιακά ιδιωτικά μέγαρα (hôtels particuliers) του 17ου, 18ου και 19ου αι., τις μικρές πλατείες με καφέ και εστιατόρια-, η τυπική για την εποχή του Βασιλέα-Ηλίου Place Royale de Peyrou με τη θριαμβική αψίδα του Λουδοβίκου ΙΔ’ (1695), τον πύργο του νερού και το υδραγωγείο, ο φρουριακής όψης καθεδρικός του Αγίου Πέτρου (14ος, 17ος αι.) και η έδρα της περιώνυμης Ιατρικής Σχολής (αρχικώς Μονή Βενεδικτίνων), ο αρχαιότερος βοτανικός κήπος της Γαλλίας (Jardin des Plantes) - ιδρυμένος το 1593 στο πλαίσιο λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής. Η περιήγηση θα καταλήξει στο περίφημο Musée Fabre, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ζωγραφικής της Γαλλίας, με έργα Φλαμανδών, Ολλανδών, Ιταλών, Γάλλων καλλιτεχνών από το 15ο αι. ως τις ημέρες μας.

4. MONTPELLIER (NÎMES - PONT DU GARD): 03.07 Τετάρτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη Nîmes, πόλη διαχρονικώς σημαντική λόγω κομβικής θέσεως μεταξύ της Ισπανίας και της Ιταλίας, περίφημη για τα καλύτερα σωζόμενα ρωμαϊκά μνημεία εντός γαλλικού εδάφους. Ξενάγηση στην αρένα −αμφιθέατρο σύγχρονο του Κολοσσαίου (περ. 100 μ.Χ.), από τα καλύτερα σωζόμενα του ρωμαϊκού κόσμου, που διασώθηκε χάρις στη μετατροπή του σε οχυρό κατά τη μεσαιωνική περίοδο και από το 19ο αι. στεγάζει, πλήρως αποκατεστημένο, μουσικές εκδηλώσεις και ταυρομαχίες− και στο παρακείμενο αρχαιολογικό Μουσείο (Musée de la Romanité) −το εντυπωσιακής μοντέρνας αρχιτεκτονικής κτήριο του οποίου προβάλλει το γαλατορρωμαϊκό παρελθόν της πόλης και της ευρύτερης περιοχής−, καθώς και στην άριστα σωζόμενη Maison Carrée, ναό κτισμένο στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. για τη λατρεία των εγγονών του Οκταβιανού (μνημείο UNESCO). Μετάβαση στον ποταμό Gard και επίσκεψη σε ένα εξαιρετικό δείγμα τεχνικής αρτιότητας της εποχής του Αυγούστου, το εμβληματικό υδραγωγείο Pont du Gard (μνημείο UNESCO). Επιστροφή στο Montpellier και διανυκτέρευση.

5. MONTPELLIER - CAMARGUE - ARLES - ΜΑΣΣΑΛΙΑ: 04.07 Πέμπτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την περιοχή της Camargue, που εκτείνεται στο Δέλτα του ποταμού Ροδανού (το μεγαλύτερο της Δυτικής Ευρώπης). Μετάβαση στο Αββαείο των Βενεδικτίνων του Montmajour, συγκρότημα που συνδυάζει κτίσματα καρολίγγειου, ρομανικού, γοτθικού και νεοκλασσικού ρυθμού, το οποίο ενέπνευσε σειρά σχεδίων του V. Van Gogh (μνημείο UNESCO). Αναχώρηση για την Arles και αναδίφηση στην ιστορία της πόλης που γοήτευσε όσο λίγοι τόποι το V. Van Gogh, ωθώντας τον να παραμείνει εκεί για 14 μήνες το 1888-1889. Ξενάγηση στο κέντρο της πόλης, όπου η Place de la République, τα κατάλοιπα του ρωμαϊκού ιπποδρόμου, η μονή του Αγίου Τροφίμου −με εξαιρετικά έργα ρωμανικής και γοτθικής γλυπτικής στον πυλώνα του 12ου αι. και στις στοές του cloître− (μνημείο UNESCO), το ρωμαϊκό αμφιθέατρο −που μετατράπηκε σε οχυρωμένη πολιτεία με ναούς και 212 οικίες κατά τη μεσαιωνική περίοδο και σήμερα, αναστηλωμένο, φιλοξενεί ταυρομαχίες (μνημείο UNESCO)−, οι θέρμες του Μ. Κωνσταντίνου (μνημείο UNESCO), με κατάληξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μέσα από τα προερχόμενα από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ευρήματα παρουσιάζεται το παρελθόν από τους νεολιθικούς ως το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων. Άφιξη στη Μασσαλία και διανυκτέρευση.

6. ΜΑΣΣΑΛΙΑ: 05.07 Παρασκευή
Μετά το πρωινό περιήγηση στη Μασσαλία, κομβικό λιμένα για το εμπόριο στη Δυτική Μεσόγειο από την ίδρυσή της από τους Φωκαείς τον 6ο αι. π.Χ. ως σήμερα, με στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία (μεταξύ άλλων, στη νεοβυζαντινή Notre Dame de la Garde (επίσκεψη) με εξαιρετική πανοραμική θέα, στο palais Longchamp, το λιμένα με τα αντικριστά οχυρά Αγ. Ιωάννου και Αγ. Νικολάου, το συγκρότημα της Vieille-Charité και τον καθεδρικό της Sainte Marie Majeure). Επίσκεψη στο κτισμένο γύρω από τα ανεσκαμμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμένος και των τειχών (Jardin des Vestiges) Musée d’Histoire de Marseille, μέσα από τα εκθέματα του οποίου γίνεται γνωστή η 26 αιώνων ιστορία της αρχαιότερης πόλης της Γαλλίας.


7. ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ORANGE - AVIGNON - VALENSOLE: 06.07 Σάββατο
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Orange, τη ρωμαϊκή αποικία του Arausio, και ξενάγηση στα δύο άριστης διατήρησης μνημεία του 1ου αι. μ.Χ., το περίφημο  θέατρο και τη θριαμβική αψίδα (μνημεία UNESCO). Μετάβαση στην Avignon, ταυτισμένη με την παπική εξουσία, η οποία εγκαταστάθηκε εκτάκτως σε αυτήν το 1309 και παρέμεινε ως το 1423. Επίσκεψη στο επιβλητικό οχυρωμένο ανάκτορο των Παπών -το μεγαλύτερο γοτθικό ανάκτορο που κατασκευάστηκε ποτέ, στα 15.000 τ.μ. του οποίου στεγάστηκε η κατοικία του Πάπα, οι διοικητικές υπηρεσίες, παρεκκλήσια, χώροι υποδοχής και συνεδριάσεων, που διατηρούν τον τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αι.-, τον καθεδρικό της Notre-Dame des Doms (1150) και τη διάσημη για τους γαλλομαθείς γέφυρα του Saint Bénézet («pont d’Avignon») (μνημεία UNESCO). Μετάβαση στο γεωπάρκο Luberon (μνημείο UNESCO), με έκταση 1.953τ.χλμ. και ιδιαίτερη σημασία για τη γεωλογική εξέλιξη και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσκεψη στη Valensole, την καρδιά της παραγωγής της διάσημης παγκοσμίως λεβάντας. Επιστροφή στη Μασσαλία και διανυκτέρευση.  


8. ΜΑΣΣΑΛΙΑ - AIX-EN-PROVENCE - CANNES - ANTIBES - ΝΙΚΑΙΑ: 07.07 Κυριακή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Aix-en-Provence, την πρωτεύουσα της Προβηγκίας με τα πολυάριθμα συντριβάνια, τις μεγαλοαστικές κατοικίες του 17ου-19ου αι., τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πλούτο, τεκμήριο της μακραίωνης ευημερίας της. Επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Saint Sauveur (5ος-18ος αι.) και το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο (από τα αρχαιότερα της σημερινής Γαλλίας), καθώς και στο διάσημο Μουσείο Granet και την πλουσιότατη συλλογή έργων γλυπτικής και ζωγραφικής του 19ου και 20ού αι. Μετάβαση στις Κάννες, μέχρι τα μέσα του 20ού αι. ψαροχώρι και σήμερα πόλη συνώνυμη της πολυτέλειας, της μεσογειακής θερινής ραστώνης, του κοσμοπολιτισμού. Ελεύθερος χρόνος για γνωριμία με τη θρυλική Croisette -τη μήκους 3χλμ. ακτή των αστέρων του κινηματογράφου και των διασήμων-, το χώρο φιλοξενίας του περίφημου φεστιβάλ (Palais des Festivals), τη Chemin des étoiles -το δρόμο με τα αποτυπώματα και τις υπογραφές των πρωταγωνιστών-, το παλιό λιμάνι, τα φημισμένα ξενοδοχεία. Μεταφορά στη γειτονική Antibes, την αρχαία Αντίπολη, που διατηρεί το γραφικό χαρακτήρα που σαγήνευσε μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αι., όπως ο P. Picasso και ο Ν. Καζαντζάκης. Περίπατος στα στενά της παλιάς πόλης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Fort Carré, τυπικού δείγματος οχυρωματικού έργου της Αναγέννησης (16ος αι.). Άφιξη στη Νίκαια και διανυκτέρευση.


9. ΝΙΚΑΙΑ: 08.07 Δευτέρα
Μετά το πρωινό εξερεύνηση της Νίκαιας, του πιο πολυσύχναστου, προβεβλημένου, εντυπωσιακού θερέτρου της Κυανής Ακτής, με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Περίπατος στην Promenade des Anglais με θέα στον κόλπο των Αγγέλων και περιήγηση στην παλιά πόλη της Νίκαιας όπου θα θαυμάσουμε τα μέγαρα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, την Όπερα και τους κήπους. Μετάβαση στο αριστοκρατικό προάστιο του Cimiez, όπου, περιβαλλόμενα από τη μεσογειακή βλάστηση του λόφου, λειτουργούν: το Μουσείο H. Matisse (τα ζωγραφικά έργα, τα σχέδια, τα γλυπτά, τα χαρακτικά, αλλά και τα έπιπλα, υφάσματα και αντικείμενα που ανήκαν στον καλλιτέχνη αναδεικνύουν την προσωπικότητα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Φωβισμού), το παρακείμενο Αρχαιολογικό Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος του Cemenelum (ρωμαϊκής πόλης, αντίπαλης της ελληνικής αποικίας της Νικαίας). Επίσκεψη στο Musée Masséna, εξαιρετικό δείγμα μεγάρου της τοπικής υψηλής αριστοκρατίας του 19ου αι. που αποκαταστάθηκε προσφάτως με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέσα από τον πληρέστατα σωζόμενο εξοπλισμό και τις συλλογές του οποίου αναβιώνει η ατμόσφαιρα της εποχής του Ναπολέοντος, της Δεύτερης Αυτοκρατορίας και της Belle Epoque.


10. ΝΙΚΑΙΑ - ΜΟΝΑCΟ - MENTON - ΑΘΗΝΑ: 09.07 Τρίτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη Βίλλα Κηρύλος, άρτιο δείγμα αναπαραγωγής ελληνιστικής οικίας, το σχέδιο, τη διακόσμηση και την επίπλωση της οποίας εμπνεύστηκε ο φιλέλληνας αρχαιολόγος Th. Reinach το 1902 από τις ανασκαφείσες οικίες της Δήλου. Μετάβαση στο Μονακό, το εμβληματικό κέντρο του κοσμοπολίτικου πνεύματος της Γαλλικής Ριβιέρας από το τέλος του 19ου αι. ως τις μέρες μας. Σύντομη πεζοπορία ως την Place de Casino και το διασημότερο ίσως καζίνο της Ευρώπης, χαρακτηριστικό κτίσμα της περιόδου της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, που ολοκληρώθηκε το 1863 (όπως και το γειτονικό Hôtel de Paris-Monte Carlo) και συμπληρώθηκε κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες σε σχέδια και του Ch. Garnier, αρχιτέκτονος της Όπερας των Παρισίων. Περίπατος στη μικρή συνοριακή πολιτεία του Menton, επιστροφή στη Νίκαια και πτήση για την Αθήνα. 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

3100EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+700EUR μονόκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Aεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - Βαρκελώνη & Νίκαια - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα

 • 9 Διανυκτερεύσεις σε κεντρικά ξενοδοχείο 4* με πρωινό

 • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός από την τελευταία ημέρα)

 • Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο στην Μπεζιέ - 01/07

 • Όλες οι είσοδοι για τα μουσεία & τους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος

 • Τοπικοί εξουσιοδοτημένοι ξεναγοί

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Ανδριάννα Μάργαρη)

 • Αχθοφορικά (1 βαλίτσα/άτομο)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικό οδηγός MARGARIS TRAVEL (booklet)

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • ΦΠΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΠΕΡΠΙΝΙΑΝ:  DALI HOTEL PERPIGNAN 4* 
ΜΟΝΠΕΛΙΕ: GRAND HOTEL DU MIDI 4*
ΜΑΣΣΑΛΙΑ:  NH COLLECTION MARSEILLE  4* (δίκλινα)
                   BEST WESTERN PLUS LA JOLIETTE 4*  (μονόκλινα)
ΝΙΚΑΙΑ:       HOTEL WEST END NICE 4* SUP

Lavender Fields
1. ΑΘΗΝΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - VILLEFRANCHE DE CONFLENT - PERPIGNAN: 30.06 Κυριακή
2. PERPIGNAN-CARCASSONNE-CANAL DU MIDI-NARBONNE-BEZIERS-MONTPELLIER: 01.07 Δευ
3. MONTPELLIER: 02.07 Τρίτη
4. MONTPELLIER (NÎMES - PONT DU GARD): 03.07 Τετάρτη
5. MONTPELLIER - CAMARGUE - ARLES - ΜΑΣΣΑΛΙΑ: 04.07 Πέμπτη
6. ΜΑΣΣΑΛΙΑ: 05.07 Παρασκευή
7. ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ORANGE - AVIGNON - VALENSOLE: 06.07 Σάββατο
8. ΜΑΣΣΑΛΙΑ - AIX-EN-PROVENCE - CANNES - ANTIBES - ΝΙΚΑΙΑ: 07.07 Κυριακή
9. ΝΙΚΑΙΑ: 08.07 Δευτέρα
10. ΝΙΚΑΙΑ - ΜΟΝΑCΟ - MENTON - ΑΘΗΝΑ: 09.07 Τρίτη
bottom of page