top of page
Image by Dan V

ΒΙΕΝΝΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16 - 21 Σεπτεμβρίου 2023 | ημέρες 6

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Με την εξαήμερη εκδρομή που παρουσιάζεται στη συνέχεια, επιχειρούμε να εμβαθύνουμε στην πλούσια ιστορία και τον τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό που διαφυλάττει η Βιέννη, παρά τις εκτεταμένες καταστροφές που γνώρισε τον 20ό αιώνα. Η πόλη που υπήρξε έδρα της μακραίωνης ηγεμονίας της δυναστείας των Αψβούργων, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των πληγμάτων της μοίρας, αλλά και των μεγάλων στιγμών μιας αυτοκρατορίας που ως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπήρξε το πολυπληθέστερο και ένα από τα ισχυρότερα κράτη της Ευρώπης, με αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία μεγάλων τμημάτων της ηπείρου, αλλά για μικρό διάστημα και της Κεντρικής Αμερικής. Ακόμη, παραμένει ο θεματοφύλακας των αναμφιβόλως εντυπωσιακών σε ποιότητα και ποσότητα έργων τέχνης που σωρεύθηκαν από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο ως σήμερα στην πρωτεύουσα του πιο πολυπολιτισμικού ίσως κράτους που γνώρισε η Ευρώπη, καθώς και ο υπερήφανος εμπνευστής έργων ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, λογοτεχνίας, μουσικής, εφαρμοσμένων τεχνών με σαφή τοπικό χαρακτήρα και συγχρόνως παγκόσμια απήχηση.

Στο πλαίσιο αυτής της εξειδικευμένης περιήγησης στην ιστορική πόλη της Βιέννης δεν θα παραλέιψουμε να θαυμάσουμε την παράσταση των φημισμένων αλόγων Lipizzaner και να παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικές παραστάσεις τόσο στην Κρατική Όπερα της Βιέννης (Μπαλέτο - Δον Κιχώτης) όσο και στην περιώνυμη Χρυσή Σάλα της Musikverein (Κονσέρτο - W.A.Mozart & A.Vivaldi). Επίσης, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει γεύματα σε ειδικά επιλεγμένους χώρους για να απολαύσουμε τη σπουδαία γαστρονομία της Βιέννης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή μας στο πολυτελές και ιστορικό ξενοδοχείο Regina (παλάτι του 19ου αιώνα) που βρίσκεται πάνω στη Ringstrasse και οι προσδοκώμενες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του ταξιδιού αποτελούν βασικά στοιχεία για μία άνετη περιήγηση στην πανέμορφη πόλη της Βιέννης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δρος Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος θα συνοδεύσει την εκδρομή ως ειδικός ομιλητής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΑΘΗΝΑ – ΒΙΕΝΝΗ: 16.09 Σάββατο
Συγκέντρωση στις 06.00 στο Ελ. Βενιζέλος, αναχώρηση στις 08.15 με Aegean Airlines για τη Βιέννη. Περιήγηση στο ανάκτορο και τους κήπους του Schönbrunn, το εκθαμβωτικό σύνολο των 2.000 δωματίων με συνδυασμό μπαρόκ και ροκοκό στοιχείων, που έλαβε την οριστική μορφή του στα μέσα του 18ου αι. κατ’ εντολήν της Μαρίας Θηρεσίας (προκειμένου να στεγάσει την πολυπληθή αυτοκρατορική οικογένεια, την αυλή, τη φρουρά και το προσωπικό) και συνδέθηκε με ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της αυστριακής και της ευρωπαϊκής ιστορίας ως και τα μέσα του 20ού αι. Γεύμα στο κλασικό βιεννέζικο εστιατόριο Residenz, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα το ανακτόρου Schönbrunn. Αναχώρηση για τη Βιέννη, εγκατάσταση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα μεταφορά στο νεοαναγεννησιακό κτήριο της Όπερας (1869), με το ιδιαιτέρως εντυπωσιακό κλιμακοστάσιο και πλούσιο γλυπτό διάκοσμο, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση χορού Δον Κιχώτης, που χορογράφησε για το μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης το 1966 ο Rudolf Nureyev.

2. ΒΙΕΝΝΗ: 17.09 Κυριακή
Ημέρα αφιερωμένη στην επί αιώνες καρδιά της διοίκησης της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, το ανακτορικό συγκρότημα του Hofburg. Πρωινή περιπατητική ξενάγηση στο βόρειο τμήμα της παλιάς πόλης ως την έδρα της Ισπανικής Σχολής Ιππασίας (έτ. ανέγερσης 1735), της αρχαιότερης εν λειτουργία παγκοσμίως (έτος ίδρυσης 1572) και παρακολούθηση της παράστασης της περιώνυμης φυλής των Lipizzaner. Περιήγηση στο αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο –όπου εκτίθενται τα κοσμήματα, στέμματα, μετάλλια, ενδύματα, όπλα και διάσημα των ηγεμόνων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας από το 10ο ως τον 20ό αι.– και στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και το μουσείο της Ελισάβετ (Sisi) –μέσα από την επίπλωση και τη διαμόρφωση των οποίων αναδεικνύεται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος βίος των Αψβούργων. Στη συνέχεια ξενάγηση στο Μουσείο της Εφέσου, στο οποίο εκτίθενται από το 1978 τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών που διεξήγαγε το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με άδεια των οθωμανικών αρχών από το 1895 ως το 1906 στην αρχαία πόλη της ιωνικής Δωδεκαπόλεως. Δείπνο στο διάσημο ιστορικό καφέ Landtmann (1873), το οποίο αποτέλεσε μεταξύ άλλων στέκι του Ζίγκμουντ Φρόυντ, της Μαρλένε Ντίτριχ και του Πολ Μακάρτνεϊ.

3. ΒΙΕΝΝΗ: 18.09 Δευτέρα
Μετά το πρωινό περιήγηση στην περιώνυμη Herrengasse και ξενάγηση στον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου –σύμβολο της πόλης, κτισμένο σε διαφορετικές φάσεις από το τέλος του 12ου ως το 16ο αι., με πλούσιο γοτθικό και μπαρόκ διάκοσμο στο εσωτερικό και στις εξωτερικές επιφάνειες. Μετάβαση στην Albertina, το επιβλητικό νεοκλασσικό μέγαρο του Αλβέρτου (γαμπρού της Μαρίας Θηρεσίας, Δούκα της Σαξωνίας-Teschen), στο οποίο στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή γραφικών τεχνών στον κόσμο, από 65.000 σχέδια, 1.000.000 χαρακτικά, 25.000 αρχιτεκτονικά σχέδια, σκαριφήματα και προπλάσματα, καθώς και 100.000 φωτογραφίες· στο εσωτερικό διατηρείται υποδειγματικά η διαμόρφωση σε style Empire των χώρων υποδοχής και των ιδιωτικών διαμερισμάτων των Αψβούργων ιδιοκτητών του μεγάρου (1822). Γευστική κορύφωση της ημέρας με δείπνο στο ταυτισμένο (από το 1905) με τη γαστριμαργική εκλέπτυνση της Βιέννης και το περίφημο Wiener schnitzel εστιατόριο Figlműller. Περιπατητική ξενάγηση στην καθοριστική για τη μορφή της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας περιφερειακή λεωφόρο Ringstraße, που χαράχθηκε στη θέση των τειχών που κατεδαφίστηκαν το 1857, και γνωριμία με τα σημαντικότερα οικοδομήματα και πλατείες που την πλαισίωσαν: τη Maria Theresien Platz, το νεοκλασσικό κοινοβούλιο (έργο του Θεόφιλου Χάνσεν, 1871-1883), το ναό του Θησέως (αντίγραφο του Ηφαιστείου της Αθηναϊκής Αγοράς, 1819-1823), το νεογοτθικό Δημαρχείο (1883), το νεοαναγεννησιακό Πανεπιστήμιο (1884).


4. ΒΙΕΝΝΗ: 19.09 Τρίτη
Μετά το πρωινό μετάβαση στο συγκρότημα του Belvedere, έξοχο δείγμα ιδιωτικού μεγάρου και κήπων της εποχής του μπαρόκ (1712 - 1723), θερινή κατοικία του Ευγένιου της Σαβοΐας, στον οποίο η Βιέννη οφείλει την απώθηση των Οθωμανών κατά τη δεύτερη πολιορκία του 1683. Στα κτήρια του συγκροτήματος παρουσιάζεται η εξέλιξη της αυστριακής τέχνης από τα μεσαιωνικά χρόνια ως τη σύγχρονη εποχή, περιλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του G. Klimt και μεγάλο αριθμό έργων των E. Schiele και O. Kokoschka. Γεύμα στο παραδοσιακό βιεννέζικο ζυθοποιείο Salm Bräu, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη μπύρα παραγωγής τους. Μετάβαση στο πρωτότυπο Hofmobiliendepot, που ξεκίνησε ως οργανωμένη αποθήκη επίπλων των ανακτόρων από τη Μαρία Θηρεσία το 1747 για να εξελιχθεί σήμερα σε μουσείο ιστορίας της εσωτερικής διακόσμησης των τριών τελευταίων αιώνων, με έπιπλα και δωμάτια με πλήρη εξοπλισμό από το μπαρόκ, το ροκοκό, το στυλ Empire και τους ποικίλους ιστορικούς ρυθμούς ως το Biedermeier και το μοντερνισμό, στον οποίο τόσο διακρίθηκαν οι Αυστριακοί σχεδιαστές στις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια θα κάνουμε βόλτα στον εμπορικό δρόμο Mariahilferstrasse μέχρι την πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας, όπου θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα μεταφορά στη διάσημη από την πρωτοχρονιάτικη συναυλία Musikverein, μοναδικής αισθητικής οικοδόμημα του Θεόφιλου Χάνσεν, που ανεγέρθηκε το 1869 με χορηγία του Νικολάου Δούμπα, και παρακολούθηση της συναυλίας με έργα W.A. Mozart και A. Vivaldi.


5. ΒΙΕΝΝΗ: 20.09 Τετάρτη
Μετά το πρωινό μετάβαση στο Kunsthistorisches Museum, που από το 1891 που ολοκληρώθηκε στεγάζει τις συλλογές (αιγυπτιακές, ελληνικές, ρωμαϊκές και μεσαιωνικές αρχαιότητες, 700.000 νομίσματα και μετάλλια, έργα φλαμανδικής, ολλανδικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής, γαλλικής ζωγραφικής, γλυπτά, αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών) που επί έξι αιώνες συγκέντρωναν τα μέλη της οικογένειας των Αψβούργων στις πρωτεύουσες των επαρχιών τους: Βιέννη, Πράγα, Γκρατς, Ίνσμπρουκ, Μαδρίτη, Βρυξέλλες. Επίσκεψη στην κρύπτη των Καπουτσίνων –τόπο ταφής των αυτοκρατόρων και μελών της οικογενείας των Αψβούργων από το 1618 ως το 2011 (ενταφιασμός του τελευταίου διαδόχου του θρόνου, Otto)–, στο περίφημο κτήριο της Secession (1897) –σύμβολο της πολιτιστικής άνθησης της Βιέννης στα τέλη του 19ου αι., με την αυστριακή εκδοχή της art nouveau, που κυριάρχησε στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη γραφιστική– και στη διάσημη ζωφόρο του Beethoven (G. Klimt, 1902), καθώς και στο ναό του Αγ. Καρόλου (Karlskirche, 1715-1737), από τα σημαντικότερα μπαρόκ έργα του Johann Fischer von Erlach, παραγγελία του Καρόλου ς’ για τον άγιο στον οποίο αποδόθηκε η σωτηρία της πόλης από την πανώλη. Αποχαιρετιστήριο δείπνο στα κελάρια του Δημαρχείου της Βιέννης.


6.  ΒΙΕΝΝΗ - ΑΘΗΝΑ 21.09 Πέμπτη
Μετά το πρωινό μεταφορά στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος (1856 - 1858, χορηγία Σίμωνος Σίνα), στον οποίο ο Θεόφιλος Χάνσεν έδωσε βυζαντινίζοντα χαρακτήρα, και στην έδρα της ομώνυμης ελληνικής κοινότητας, όπου στεγάζεται η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης από το 1804. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (MAK - Museum fûr Angewandte Kunst), που ίδρυσε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ το 1863. Ακολουθώντας το πρότυπο του Victoria & Albert Museum του Λονδίνου, συγκέντρωσε σχετικά αντικείμενα, που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν και να διδάξουν το ευρύ κοινό, αλλά πρωτίστως τους σχεδιαστές και τεχνίτες της χώρας, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος και η βιομηχανική παραγωγή, ρόλο που ενίσχυσε η ίδρυση της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών το 1867 ως προέκταση του μουσείου.  Ελεύθερος χρόνος στο κέντρο της πόλης για μία τελευταία βόλτα πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο και πάρουμε την πτήση μας για την Αθήνα.

1950EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+350EUR μονόκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα (16/09, 19/09 & 21/09)

 • 5 Διανυκτερεύσεις σε  ιστορικό ξενοδοχείο 4* sup στο κέντρο της πόλης (Ringstrasse) με πρωινό

 • Γεύμα στο εστιατόριο Schönbrunn Residenz (16/09)

 • Δείπνο στο Cafe Landtmann (17/09)

 • Γεύμα στο εστιατόριο Figlműller Wollzeile (18/09)

 • Γεύμα στο ιστορικό ζυθοποιείο Salm Bräu (19/09)

 • Δείπνο στα κελάρια του Δημαρχείου της Βιέννης (20/09)

 • Παράσταση μπαλέτου (Δον Κιχώτης) στην Κρατική Όπερα της Βιέννης (16/09)

 • Παράσταση των αλόγων Lipizzaner στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας (17/09)

 • Κονσέρτο (W.A.Mozart - A.Vivaldi) στην Χρυσή Σάλα της Musikverein (19/09)

 • Έλληνας εξουσιοδοτημένος ξεναγός όπου απαιτείται

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Αθηνά Μάργαρη)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικό υλικό για την εκδρομή

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Φ.Π.Α.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα - Βιέννη

Α3 860  16 SEP      ATH    VIE       08.15    09.35

Βιέννη - Αθήνα
A3 863   21 SEP     VIE    ATH       18.30    21.40

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΒΙΕΝΝΗ :            HOTEL REGINA 4*

Image by Dan V
bottom of page