top of page
zac-wolff-5JAv6-PV9zs-unsplash.jpg

5 ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ

20 - 29 Μαϊου 2023 | ημέρες 10

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε αυτό το ταξίδι που πολλοί περιμέναμε από το 2020 λόγω της υποχρεωτικής αναβολής του, που προκλήθηκε από την πανδημία. Πρόκειται για μία εντελώς πρωτότυπη εκδρομή που έχουμε σχεδιάσει σε πέντε χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία - Κόσοβο - Μαυροβούνιο - Βοσνία Ερζεγοβίνη - Κροατία) με συνοδό και ομιλητή τον Διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο. Το ταξίδι αυτό περιλαμβάνει μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, μοναδικές φυσιολατρικές διαδρομές και σπάνιους προορισμούς που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα από το ευρύ κοινό. Η περίοδος που διαλέξαμε για το ταξίδι μας είναι η πλέον κατάλληλη (high season) λόγω καιρικών συνθηκών και διάρκειας ημέρας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία της εκδρομής είναι κεντρικά και τα καλύτερα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Το συγκεκριμένο οδοιπορικό έχει ως μοναδικό στόχο να γνωρίσουμε σε βάθος ένα αρκετά ανεξερεύνητο κομμάτι των Βαλκανίων με πολλές ενδιαφέρουσες επισκέψεις και ξεναγήσεις, καθώς και κάποιες εκπλήξεις που δεν αναγράφονται στο πρόγραμμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


1.ΑΘΗΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΔΥΡΡΑΧΙΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ : 20.05 Σάββατο
Συγκέντρωση στις 7:00 στο Ελ. Βενιζέλος για να αναχωρήσουμε στις 09:00 με την Aegean Airlines για τα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας που αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Περιήγηση στα σημαντικότερα σημεία της πόλης, που μαρτυρούν τον πολυεθνικό της χαρακτήρα και το σύντομο αλλά πολυτάραχο παρελθόν της, με κτήρια της φασιστικής και της κομμουνιστικής περιόδου, αλλά και σύγχρονα, της περιόδου του εξευρωπαϊσμού. Μετάβαση στο θρυλικό Δυρράχιο (Dürres), την αρχαία κορινθιακή αποικία της Επιδάμνου, που γνώρισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από κάθε επίδοξο κατακτητή της Βαλκανικής, συνιστώντας και σήμερα τον κύριο λιμένα της χώρας. Ξενάγηση στο ανεσκαμμένο τμήμα του τεραστίου ρωμαϊκού αμφιθεάτρου όπως διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εργασίες της Europa Nostra, στις μεσαιωνικές οχυρώσεις και στο βυζαντινό forum. Αναχώρηση για την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, και διανυκτέρευση.


2.ΠΡΙΣΤΙΝΑ : 21.05 Κυριακή
Μετά το πρωινό ξενάγηση διαδοχικώς σε τρία από τα τέσσερα χαρακτηριστικότερα μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου, προστατευμένα από το 2006 από την UNESCO και το ιδιαίτερο καθεστώς που επέβαλαν οι ιδιόρρυθμες συνθήκες μετά τους βομβαρδισμούς του 1992, κορυφαία δείγματα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής της περιόδου της μεγάλης ακμής του σερβικού κράτους κατά το 13ο-14ο αι. και της σύζευξης ρωμανικών και βυζαντινών στοιχείων: στη μονή της Dečani, ίδρυμα του κράλη Στέφανου Ούρεση Γ’ Dečanski (1330-1335) και χώρο ενταφιασμού του, στο συγκρότημα του Πατριαρχείου του Peć (13ος-14ος αι.), καθώς και στη μονή της Gračanica (1321), ύστατο και εξέχον έργο του Μιλούτιν, με τοιχογραφίες που εξυμνούν τη δυναστεία των Νεμανιδών. Επιστροφή στην Πρίστινα και διανυκτέρευση.


3.ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΔΡΑ : 22.05 Δευτέρα
Μετά το πρωινό ξενάγηση στο τέταρτο μνημείο της ομάδας των μεσαιωνικών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων του Κοσσυφοπεδίου, στην Παναγία Ljeviška στο Prizren (11ος αι./ 1307-9), ριζικώς ανακαινισμένη από τον κράλη Μιλούτιν και κοσμημένη αμέσως μετά με έργα των περιώνυμων ζωγράφων του 13ου-14ου αι. Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου. Μετάβαση στη Σκόδρα (Shkoder), πρωτεύουσα των Ιλλυριών ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση του βασιλείου το 168 π.Χ. και έδρα της τοπικής διοίκησης κατά τη ρωμαϊκή, μεσαιωνική και νεώτερη περίοδο. Επίσκεψη στο κάστρο Rozafa, κτισμένο από τους Αλβανούς φεουδάρχες Balsha το 14ο αι. και κατ’ επανάληψη ανακαινισμένο από τους Βενετούς και τους Οθωμανούς, και στα κτήρια που σώζονται στο εσωτερικό του (διοικητικά κτήρια, δημόσιες δεξαμενές, ναός/τζαμί). Περίπατος στην πόλη, η οποία είναι κτισμένη σε εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς σημείο, μεταξύ των ποταμών Δρίνου και Μπούνα με θέα στη λίμνη Σκόδρα, και διανυκτέρευση.

4.ΣΚΟΔΡΑ - ΔΟΥΛΤΣΙΝΟ - ΣΤΑΡΙ ΜΠΑΡ - ΜΠΟΥΤΒΑ - ΤΙΒΑΤ : 23.05 Τρίτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Δουλτσίνο (Ulcinj), όπου η Δύση συναντά την Ανατολή. Ο νοτιότερος λιμένας της Βενετίας στην Αδριατική, πρώτος σταθμός για τον έλεγχο των εισερχομένων στην επικράτειά της, διατηρεί τμήματα της κλασσικής του οχύρωσης του 5ου αι. π.Χ. και την κύρια φάση του 15ου-16ου αι., λιθόκτιστες οικίες και pozzi των Βενετών ανάμεσα σε τζαμιά, κρήνες και σπίτια της Τουρκοκρατίας. Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας ήταν το κριτήριο για την ένταξη του οικισμού στον κατάλογο των υποψήφιων μνημείων της UNESCO. Μετάβαση στο Stari Bar, κτισμένο γύρω από τη ρωμαϊκή πόλη της Αντιβάρεως, και περιήγηση στο διατηρητέο οικισμό, όπου σώζονται και εν μέρει έχουν αναστηλωθεί ναοί, τείχη, μέγαρα, οικίες, δημόσια κτήρια, λουτρά από την περίοδο κυριαρχίας των Σέρβων (12ος-15ος αι.), των Βενετών (15ος-16ος αι.) και των Οθωμανών (16ος-19ος αι.). Άφιξη στη Budva, πόλη με πλουσιότατο παρελθόν (η ίδρυσή της με το όνομα Βουθόη αποδίδεται από τον Ευριπίδη στον εξόριστο Κάδμο), συνεχείς εναλλαγές κυριάρχων και εμφανή τα κατάλοιπα κυρίως της μακρόχρονης βενετικής και αυστριακής παρουσίας. Περιήγηση στο κάστρο και στην παλιά πόλη, με τους λιθοστρωμένους δρόμους και τα καλοσυντηρημένα (μετά το σαρωτικό σεισμό του 1979) σπίτια και αρχοντικά. Μετάβαση στο κοσμοπολίτικο Tivat που είναι κτισμένο στον κόλπο του Κότορ για διανυκτέρευση.


5.ΤΙΒΑΤ - ΚΟΤΟΡ - ΤΣΕΤΙΝΓΙΕ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ: 24.05 Τετάρτη
Μετά το πρωινό θα ξεναγηθούμε στο γειτονικό Kotor, το ρωμαϊκό Acruvium, ιδρυμένο σε μοναδικό φυσικό περιβάλλον, κηρυγμένο από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Γνωριμία με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του πλούτο, με στοιχεία ρωμανικής, γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ τέχνης, αποκατεστημένο υποδειγματικώς μετά το σεισμό του 1979. Αναχωρούμε για την Ποντγκόριτσα με ενδιάμεση στάση στο Τσέτινγιε (Cetinje), την ιστορική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (και έδρα σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας), την οποία λόγω της εξαιρετικής διατήρησης του αστικού ιστού και των επιμέρους κτισμάτων (ανακτόρων, ναών, πρεσβειών, του θέατρου, του νοσοκομείου, της στρατιωτικής διοίκησης κ.ά.) η UNESCO ενέταξε στον κατάλογο των προτεινόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άφιξη στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, όπου θα πραγματοποιήσουμε μία σύντομη περιήγηση πριν καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας.

6.ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΙΒΑ - ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ : 25.05 Πέμπτη
Μετά το πρωινό επιβίβαση σε μικρά λεωφορεία με στόχο να πραγματοποιήσουμε μία σπάνια φυσιολατρική διαδρομή για να θαυμάσουμε τις απότομες βουνοπλαγιές των δυτικών Βαλκανίων με αποκορύφωμα το πανέμορφο φαράγγι Πίβα. Κατάληξη η πρωτεύουσα της Βοσνίας Σαράγιεβο, όπου θα έχουμε ελεύθερο απόγευμα για μία πρώτη γνωριμία με το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα πολλά πρόσωπα.


7.ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ : 26.05 Παρασκευή
Ημέρα αφιερωμένη στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγιεβο, την πόλη που συνδέθηκε με τα τραγικότερα συμβάντα του 20ού αι., από τη μοιραία δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου-Φερδινάνδου το 1914 ως την πολιορκία των 1.425 ημερών το 1992-1996, και στην οποία εξακολουθούν να συμβιώνουν χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι, δίνοντάς της έναν τελείως ιδιόμορφο χαρακτήρα με έντονες αντιθέσεις, που συνοψίζουν τις αντιφάσεις της Βαλκανικής χερσονήσου κατά τους τελευταίους αιώνες. Πορεία στα βήματα των δολοφόνων του διαδόχου του αυστριακού θρόνου, επίσκεψη στο μουσείο του Σαράγιεβο 1878-1918 και στο μπεζεστένι της Προύσας (έργο του Rüstem pasha του 1551), καθώς και σε δύο χαρακτηριστικές οικίες των δύο κοινοτήτων της πόλης: της μουσουλμανικής οικογένειας Svrzo (τέλη 18ου-τέλη 19ου αι.) και της ορθόδοξης Despić (17ου-19ου αι.).


8.ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ - ΜΟΣΤΑΡ - ΡΑΝΤΙΜΛΙΑ - ΠΟΤΣΙΤΕΛΙ - ΝΕΟΥΜ : 27.05 Σάββατο
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Μόσταρ. Εκτός από την εμβληματική πλέον παλαιά γέφυρα (1566) (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και τη μικρότερη επί του Radobolja (1558), τους πύργους Tara και Halebija (17ος) που προστατεύουν την πρώτη και τον πύργο του ρολογιού (1630) -μνημεία που χαρακτηρίζουν την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας-, η πόλη διαθέτει πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα, προϊόν της μακραίωνης συνύπαρξης καθολικών, ορθοδόξων, μουσουλμάνων και εβραίων κατοίκων. Αναχώρηση για το κτισμένο αμφιθεατρικώς στην αριστερή καταπράσινη όχθη του Neretva Ποτσιτέλι (Počitelj), έδρα του Βόσνιου ζουπάνου της Dubrava από το 1383 και με συνεχή ανάπτυξη κατά τους τέσσερεις αιώνες της οθωμανικής διοίκησης, η οποία ανεκόπη το 1878, όταν περιήλθε στην Αυστροουγγρική κυριαρχία. Η περιθωριοποίηση επέτρεψε τη διατήρηση ακέραιου του αστικού συνόλου (με το φρούριο, τις κατοικίες, το χαμάμ, το χάνι, το τέμενος του Hadji Alija, το μεντρεσέ, τον πύργο του ρολογιού), σε τέτοιο βαθμό που να προταθεί από την UNESCO για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μετάβαση στη Ραντίμλια (Radimlja), τη σημαντικότερη από τις 28 θέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια όπου απαντώνται τα stećci, ιδιόμορφες επιτύμβιες στήλες της μεσαιωνικής περιόδου (12ου-16ου αι.) με ανάγλυφο διάκοσμο (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Μετάβαση στο Neum, τη μοναδική διέξοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη θάλασσα και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο.

9.ΝΕΟΥΜ - ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ : 28.05 Κυριακή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το διάσημο Dubrovnik, πρωτεύουσα άλλοτε της Δημοκρατίας της Ραγούζας, μίας από τις πλουσιότερες εμπορικές δυνάμεις της μεσαιωνικής Ιταλίας, η οποία διατηρεί το διαχρονικώς σαγηνευτικό αρχιτεκτονικό της πλούτο, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του 1991-1992 (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Περίπατος στα εντυπωσιακά αναστηλωμένα τείχη, τα οποία από το 13ο αι. προστατεύουν το λιμένα και το μεσαιωνικό αστικό συγκρότημα, στους δρόμους με τα διατηρημένα αρχοντικά, τις αστικές οικίες, τα δημόσια κτήρια, τους ναούς. Επίσκεψη στο ανάκτορο του ρέκτορος, επικεφαλής της ηγεσίας της Δημοκρατίας, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Στο κτίσμα του 15ου αι. με μεταγενέστερες επεμβάσεις, εκτός από τους ιδιωτικούς (προσωπικά δωμάτια του ρέκτορος) και τους δημόσιους χώρους (αίθουσα του θρόνου, κρατικά γραφεία, αίθουσες υποδοχής, παρεκκλήσιο, δεσμωτήριο) παρουσιάζεται μέσα από πολυάριθμα ιστορικά τεκμήρια η πορεία της Ραγούζας από το τέλος του 15ου ως τις αρχές του 20ού αι.

10.ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ - ΑΘΗΝΑ : 29.05 Δευτέρα
Μετά το πρωινό θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την απ’ ευθείας πτήση για Αθήνα στις 09:55  με την Aegean Airlines. Άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος στις 12:15.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ / ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν από την Ελλάδα (Χρήστος Σπυρούνης)

 • 5 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4* με πρωινό

 • 4 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 5* με πρωινό  

 • Ημιδιατροφή καθημερινώς

 • Όλες οι είσοδοι/δραστηριότητες που αναφέρονται στο πρόγραμμα

 • Τοπικός εξουσιοδοτημένος ξεναγός όπου απαιτείται

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Δημήτρης Μάργαρης)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικό υλικό για την εκδρομή

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Φ.Π.Α.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα - Τίρανα

Α3 970     20 MAY       ATH    TIA       09.00   09.15

 

Ντουμπρόβνικ - Αθήνα

A3 785     29 MAY      DBV    ATH      09.50   12.15

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ: HOTEL SIRIUS 4*
ΣΚΟΔΡΑ: GRAND HOTEL EUROPA 5*
ΤΙΒΑΤ: HOTEL PALMA 4*   
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ: HILTON PODGORICA CRNA GORA  5*
ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ: HOTEL EUROPE 5*
ΝΕΟΥΜ: GRAND HOTEL NEUM 4* (SPA CENTER)
ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ: GRAND HOTEL PARK 4*

1950EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+350EUR μονόκλινο

zac-wolff-5JAv6-PV9zs-unsplash.jpg
1.ΑΘΗΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΔΥΡΡΑΧΙΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ : 20.05 Σάββατο
2.ΠΡΙΣΤΙΝΑ : 21.05 Κυριακή
3.ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΔΡΑ : 22.05 Δευτέρα
4.ΣΚΟΔΡΑ - ΔΟΥΛΤΣΙΝΟ - ΣΤΑΡΙ ΜΠΑΡ - ΜΠΟΥΤΒΑ - ΤΙΒΑΤ : 23.05 Τρίτη
5.ΤΙΒΑΤ - ΚΟΤΟΡ - ΤΣΕΤΙΝΓΙΕ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ: 24.05 Τετάρτη
6.ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΙΒΑ - ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ : 25.05 Πέμπτη
7.ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ : 26.05 Παρασκευή
8.ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ - ΜΟΣΤΑΡ - ΡΑΝΤΙΜΛΙΑ - ΠΟΤΣΙΤΕΛΙ - ΝΕΟΥΜ : 27.05 Σάββατο
9.ΝΕΟΥΜ - ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ : 28.05 Κυριακή
10.ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ - ΑΘΗΝΑ : 29.05 Δευτέρα
bottom of page