top of page
axp-photography-WeQ3MWBFhkE-unsplash.jpg

ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ & ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
(Γιορτές Ναβρούζ)

20 Μαρτίου - 02 Απριλίου 2023 | ημέρες 14

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Για φέτος έχουμε σχεδιάσει έναν πλήρη γύρο του Ουζμπεκιστάν προσθέτοντας μία διήμερη διαδρομή στο βορειοδυτικό Τατζικιστάν. Το πρόγραμμά μας ξεκινάει με την Τασκένδη, όπου θα αφιερώσουμε μία ολόκληρη μέρα για να περιηγηθούμε στην πόλη με μοναδικό σκοπό να απολαύσουμε τις πανάρχαιες γιορτές Ναβρούζ πριν μεταφερθούμε αεροπορικώς στο δυτικό άκρο του Ουζμπεκιστάν για να γνωρίσουμε τη Νουκούς και την ημιαυτόνομη περιοχή του Καρακαλπακστάν. Από εδώ ουσιαστικά θα ξεκινήσει το μεγάλο μας οδοιπορικό εκ δυσμών προς ανατολάς περνώντας από τα κάστρα της ερήμου του Καρακαλπακστάν, την όμορφη και γραφική Χίβα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο Ιτσάν Καλά, τη μαγευτική Μπουχάρα με κάποια από τα καλύτερα μνημεία ισλαμικής τέχνης σε ολόκληρη την κεντρική Ασία, τη Σαχριζάμπς, γενέτειρα του Ταμερλάνου και την περιώνυμη Σαμαρκάνδη με τα αμέτρητα μνημεία της και την πλούσια ιστορία της. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε τα σύνορα με το Τατζικιστάν για να ανακαλύψουμε ένα μοναδικό ορεινό τοπίο που φέρει μακρά ιστορία όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι της κοιλάδας του ποταμού Ζαραβσάν, όπου βρίσκεται και το Παντζακέντ. Από εδώ θα συνεχίσουμε βορειοανατολικά μέχρι την ιστορική πόλη Χουτζάντ πριν επιστρέψουμε οδικώς στο Ουζμπεκιστάν και την Τασκένδη. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ταξιδέψει στο σημαντικότερο τμήμα του δρόμου του μεταξιού της κεντρικής Ασίας και έτσι θα έχουμε καταφέρει να θαυμάσουμε τους σπουδαιότερους εμπορικούς σταθμούς των καραβανιών. Επιστρέφοντας στην Τασκένδη δε θα παραλείψουμε να ξεναγηθούμε στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης αλλά και να πραγματοποιήσουμε μία μονοήμερη φυσιολατρική εκδρομή στο γειτονικό Εθνικό Πάρκο Ουγκάμ Τσατκάλ που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας ολοκληρώνοντας έτσι την περιήγησή μας στο Ουζμπεκιστάν από άκρη σε άκρη. Βασικό χαρακτηριστικό της εκδρομής είναι η επιλογή της εποχής (αρχές άνοιξης) που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τις γιορτές Ναβρούζ μαζί με τους ντόπιους αλλά και να αποφύγουμε την πολυκοσμία και τον καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πυκνό πρόγραμμα με πολλές επισκέψεις και ξεναγήσεις που περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις στα καλύτερα ξενοδοχεία κάθε περιοχής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


1.ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΑΣΚΕΝΔΗ : 20.03 Δε
Συγκέντρωση στις 12.30 στο Ελ. Βενιζέλος και στις 15.05 θα πάρουμε την πτήση μας με την Turkish Airlines για την Τασκένδη με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη. Άφιξη στη 01.55 στο αεροδρόμιο της Τασκένδης και μεταφορά σε κοντινό ξενοδοχείο για ξεκούραση.


2.  ΤΑΣΚΕΝΔΗ (ΝAΒΡΟYΖ) - ΝΟΥΚΟΥΣ : 21.03 Τρ
Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας στο κέντρο της πόλης και θα επισκεφτούμε πάρκα και πλατείες για να δούμε από κοντά δρώμενα για τον εορτασμό της γιορτής Ναβρούζ (Νέα Ημέρα), η οποία είναι γιορτή αντίστοιχη της Πρωτοχρονιάς του δυτικού κόσμου. Οι εορτασμοί έχουν ιστορία 3.000 ετών και σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης  (21 Μαρτίου - εαρινή ισημερία). Στη συνέχεια θα απολαύσουμε παραδοσιακό εορταστικό γεύμα και αργά το απόγευμα  θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση για την Νουκούς.

3. ΝΟΥΚΟΥΣ – ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – ΧΙΒΑ : 22.03 Τε
Βρισκόμαστε στη Νουκούς, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, ημιαυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν. Oι Καρακαλπάκοι ήταν νομαδικός λαός που πρωτοαναφέρεται τον 16ο αι., όταν η περιοχή ανήκε στο χανάτο της Χίβας. Πρόκειται για ένα λαό που έχει αγωνιστεί πολλά χρόνια για να αποκτήσει εθνική ταυτότητα, ενώ διατηρεί την ημιαυτονομία του από την σοβιετική περίοδο. Το Καρακαλπακστάν φημίζεται για τις φυτείες βαμβακιού, οι οποίες δυστυχώς αποτέλεσαν μια από τις βασικότερες αιτίες για την σταδιακή εξαφάνιση της λίμνης Αράλης. Η ημέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη στο φημισμένο μουσείο τέχνης Savitsky, το οποίο φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ρωσικής avant garde παγκοσμίως με έργα των δεκαετιών ‘20 και ‘30. Τα έργα διασώθηκαν από τον ζωγράφο Igor Savitsky την εποχή που θεωρήθηκαν απαγορευμένα από το κομμουνιστικό καθεστώς. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης μια εξαίσια λαογραφική συλλογή. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας διασχίζοντας μεγάλο κομμάτι της ερήμου με επισκέψεις στα ιστορικά της κάστρα με ιστορία σχεδόν 2 χιλιετιών, όπως το  Toprak-Qala και το Ayaz-Qala. Κατάληξη στην Χίβα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία βραδινή βόλτα για να απολαύσουμε το όμορφα φωταγωγημένο ιστορικό της κέντρο εκμεταλλευόμενοι την τοποθεσία του ξενοδοχείου μας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη νότια πύλη του Ιτσάν Καλά.


4.  ΧΙΒΑ: 23.03 Πε
Η ημέρα υτή είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη Χίβα. Η Χίβα είναι κτισμένη σε μία όαση στην καρδιά της ερήμου. Για πολλούς αιώνες υπήρξε πρωτεύουσα της Χορασμίας και ήταν η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την τσαρική επέλαση. Είναι μία από τις τρεις πόλεις του Ουζμπεκιστάν που αποτέλεσαν εμπορικά κέντρα στο δρόμο του Μεταξιού. Πρόκειται για μια περιτειχισμένη πόλη γεμάτη με τζαμιά, μιναρέδες, παλάτια, καλοδιατηρημένα ιστορικά σπίτια, σκεπαστές αγορές, χάνια, χαμάμ, που θα μας χαρίσει αυθεντικές εικόνες και άρωμα Ανατολής. Η καλά διατηρημένη όψη της, την ενέταξε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1991. Στην περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης “Ιτσάν Καλά”, θα δούμε να ξεπροβάλλουν μνημειώδη κτίρια όπως ο γνωστός Μπλε ή Ημιτελής μιναρές ύψους 29μ, το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, το τζαμί Juma, το μαυσωλείο του Sayyid Ala Uddin, το μιναρέ του Ισλάμ Χότζα κ.ά.. Το βράδυ θα απολαύσουμε φολκλορική παράσταση.

5.  ΧΙΒΑ – ΜΠΟΥΧΑΡΑ : 24.03 Πα
Σήμερα θα ταξιδέψουμε με το πούλμαν από τη Χίβα διασχίζοντας μεγάλο κομμάτι της ερήμου για να καταλήξουμε στην Μπουχάρα, την πιο ιερή πόλη της Κεντρικής Ασίας, που το όνομά της σημαίνει “τυχερή  τοποθεσία”. Η Μπουχάρα έχει κτίρια με ιστορία μεγαλύτερη των χιλίων χρόνων και ένα πλήρως κατοικημένο ιστορικό κέντρο που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τους δύο τελευταίους αιώνες. Το απόγευμα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μία πρώτη γνωριμία με την πόλη δεδομένου της κεντρικής τοποθεσίας του ξενοδοχείου μας.

6.  ΜΠΟΥΧΑΡΑ : 25.03 Σα
Η Μπουχάρα είναι μία πόλη κόσμημα  με ιστορία 2.500 ετών που περιβάλλεται από την έρημο Κιζίλ Κουμ. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα εμπορικού σταθμού (Καραβάν Σαράι) στο Δρόμο του Μεταξιού, γι’ αυτό φέρει και τον τίτλο “ζωντανό μουσείο”. Με την  εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου της που φιλοξενεί περισσότερα από 140 αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως τζαμιά, μεντρεσέδες, χάνια, παλάτια, μιναρέδες, σκεπαστές αγορές, κ.ά. αναδείχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη ήκμασε από τον 8ο αι. μ.Χ. μετά την αραβική κατάκτηση, καθιστώντας την επιδραστικό εμπορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο. Στην περιήγησή μας θα θαυμάσουμε το παλαιότερο μουσουλμανικό μνημείο της περιοχής, το μαυσωλείο των Σαμανιδών (9ος αιώνας μ.Χ.), όπως και το μαυσωλείο Chashma Ayub. Θα επισκεφθούμε το τέμενος Bolo Hauz (18ος αιώνας μ.Χ.) με το δαντελωτό μιχράμπ, το μεντρεσέ Τσορ Μινόρ με τους τέσσερις μιναρέδες, το μεντρεσέ Ulgh Beg, το σύμπλεγμα Lyabi Hauz με το Nadir Divan Beghi Khanaka (χώρος περισυλλογής των σούφι) και τον ομώνυμο μεντρεσέ. Δε θα παραλείψουμε το εμβληματικό συγκρότημα Poi Kalyan με το μεντρεσέ Miri Arab, το μεγάλων διαστάσεων τζαμί Καλάν και τον περίφημο μιναρέ Καλάν (46μ.). Το συγκρότημα Poi Kalyan διασώθηκε λόγω μεγαλοπρέπειας και ομορφιάς από την καταστροφική μανία του Τζέγκις Χαν, που κατεδάφισε την πόλη τον 13ο αιώνα, ενώ η πόλη ανέκαμψε το 16ο αι., όταν οι Ουζμπέκοι Σαϊμπανίδες μετέφεραν την πρωτεύουσά τους σε αυτήν. Η ξενάγησή μας θα κλείσει με την κεντρική αγορά της πόλης για να θαυμάσουμε τα τοπικά χειροτεχνήματα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μπουχάρα. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακό μουσικοχορευτικό θέαμα με επίδειξη των φημισμένων τοπικών ενδυμασιών στο μεντρεσέ Madari Khan.

7.  ΜΠΟΥΧΑΡΑ – ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ- ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ: 26.03 Κυ
Το πρωί θα αναχωρήσουμε για την Σαχριζάμπς, γενέτειρα του Ταμερλάνου, ο οποίος της έδωσε το σημερινό της όνομα που σημαίνει “πράσινη πόλη”. Στην επίσκεψή μας στην πόλη θα θαυμάσουμε το Λευκό παλάτι Ακ-Σαράι (UNESCO) με του δύο επιβλητικούς πύργους(36μ.), το οποίο κατασκευαζόταν επί 24 χρόνια (1380-1404) από τον Ταμερλάνο, τα τζαμιά Doru Tilovat και Kok Gumbas με τον μπλε θόλο, και τέλος τον τάφο που προόριζε ο Ταμερλάνος για τον εαυτό του, στον οποίο όμως τάφηκαν τελικά δύο γιοι του. Εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε βόρεια προς τη μαγευτική Σαμαρκάνδη, πόλη κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Zeravshan, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά Pamir Alay στο Τατζικιστάν και στα περσικά σημαίνει “διαδότης χρυσού”.

8.  ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ: 27.03 Δε
Η Σαμαρκάνδη που πιθανότατα ιδρύθηκε τον 5ο αι π.Χ., είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Κεντρικής Ασίας. Ήταν ήδη η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της Σογδιανής όταν καταλήφθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο (329 π.Χ.). Υπήρξε σημαντική πόλη του Δρόμου του Μεταξιού, λόγω της τοποθεσίας της στο σταυροδρόμι μεταξύ Κίνας, Ινδίας και Περσίας με αποτέλεσμα να αποτελέσει σπουδαίο εμπορικό σταθμό προσελκύοντας τεχνίτες από μακρινές περιοχές. Από τον 6ο έως τον 13ο αι. εξελίχθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη πριν κατεδαφιστεί από τον Τζένγκις Χαν το 1220. Αυτό θα μπορούσε να ήταν το τέλος της ιστορίας της Σαμαρκάνδης, αλλά το 1370 ο Ταμερλάνος την όρισε πρωτεύουσά της Αυτοκρατορίας των Τιμουριδών έτσι τα επόμενα 35 χρόνια εξελίχθηκε σε μια σχεδόν μυθική πόλη της Κεντρικής Ασίας. Ειδικά κατά την περίοδο του αστρονόμου και μαθηματικού Ούλεγκ Μπεγκ, εγγονού του Ταμερλάνου, η πόλη εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της Κεντρικής Ασίας. Η ξενάγησή μας θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλα τα σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως την πλατεία Ρετζιστάν με τους τρεις μεντρεσέδες Ούλουγκ Μπεγκ, Σερ Ντοπ και Τίλα Κάρι, το μαυσωλείο της Μπιμπί Χανούμ, της αγαπημένης συζύγου του Ταμερλάνου με καταγωγή από την Κίνα, τη νεκρόπολη Shahi-Zinda  που φιλοξενεί μαυσωλεία και τελετουργικά κτίρια (11ος - 15ος αιώνας μ.Χ.), τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροσιάμπ και το Αστεροσκοπείο του Ούλουγκ Μπεκ. Η μέρα μας ολοκληρώνεται με παραδοσιακό γεύμα σε σπίτι ντόπιων, οι οποίοι θα μας προσφέρουν το τοπικό πιάτο plov(πιλάφι). Η ιστορία του συγκεκριμένου φαγητού ξεκινά από την εποχή των καραβανιών στο Δρόμο του Μεταξιού και ανήκει στην πολιτιστική κληρονομία της UNESCO τόσο για λογαριασμό του Ουζμπεκιστάν όσο και του Τατζικιστάν.

9.  ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ : 28.03 Τρ
Άλλη μία ημέρα αφιερωμένη στη Σαμαρκάνδη για να την γνωρίσουμε σε βάθος και να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές της. Ξεκινάμε με επίσκεψη στο συγκρότημα Gur I Amir, γνωστό ως το μαυσωλείο του Ταμερλάνου, που εκτός από το κενοτάφιο του ίδιου περιλαμβάνει τάφους απογόνων του με σημαντικότερο αυτόν του Ούλουγκ Μπεγκ. Το μαυσωλείο θεωρείται έργο υψίστης αρχιτεκτονικής σημασίας, διότι εκτός της εντυπωσιακής του όψης, αποτέλεσε έμπνευση για μεταγενέστερα ιστορικά μνημεία όπως το διάσημο Ταζ Μαχάλ. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην Siab Bazaar, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να γευτούμε το διάσημο ψωμί της Σαμαρκάνδης. Σειρά έχει το εργοστάσιο χαλιών Χατζούμ, όπου εκεί θα αντιληφθούμε πως το παρελθόν συναντά το παρόν και η διάσημη ποιότητα των χαλιών της Ανατολής μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

10.  ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – ΠΑΝΤΖΑΚΕΝΤ – ΧΟΥΤΖΑΝΤ (ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ): 29.03 Τε
Το πρωί ξεκινάμε από την Σαμαρκάνδη για να ανακαλύψουμε μία ακόμη χώρα της κεντρικής Ασίας, το γειτονικό Τατζικιστάν, τα σύνορά του οποίου απέχουν μόλις 50χλμ. Πρώτη στάση στην αρχαία πόλη Σαραζμ, η οποία χρονολογείται στην 4η χιλιετία π.Χ. και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επόμενη στάση στο Παντζακέντ , μια μικρή αλλά ακμάζουσα πόλη της Σογδιανής στην προ-ισλαμική Κεντρική Ασία που ιδρύθηκε τον 5ο αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε τον 8ο αι. κατά την επέλαση των Αράβων. Στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται πλάι στη σημερινή πόλη, βρίσκονται τα θεμέλια σπιτιών, η ακρόπολη με δυο Ζωροαστρικούς ναούς καθώς και το παζάρι της πόλης. Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Ρουντάκι, το οποίο περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα και των δύο περιοχών (Σαραζμ / Παντζακέντ). Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε βορειανατολικά για να φτάσουμε στην Χουτζάντ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

11. ΧΟΥΤΖΑΝΤ(ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ) - ΤΑΣΚΕΝΔΗ: 30.03 Πε
Η μέρα μας ξεκινάει με περιήγηση στην Χουτζάντ, μία πόλη με ιστορία 2.500 ετών και το πιο απομακρυσμένο σημείο που έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Κεντρική Ασία. Για το λόγο αυτό της έδωσε το όνομα “Αλεξάνδρεια η Εσχάτη”. Η πόλη είναι κτισμένη στις εκβολές της κοιλάδας Φεργκάνα, στις όχθες ενός από τους σημαντικότερους ποταμούς της Κεντρικής Ασίας, τον Συρ Ντάρια. Η τοποθεσία της είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει σημαντικός σταθμός στο Δρόμο του Μεταξιού και ως εκ τούτου σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Γνωριμία με το κέντρο της πόλης και τις πιο γνωστές πλατείες του, Kamoli Khudjandi και Somoni, επίσκεψη στο ιστορικό μουσείο Sughd , όπως και στο φρούριο του Τιμούρ Μαλίκ. Ο Τιμούρ Μαλίκ ήταν κυβερνήτης της Χουτζάντ και έμεινε στην ιστορία για τη γενναία αν και τελικά ανεπιτυχή υπεράσπιση της πόλης το 1219-1220 κατά των επιδρομών των Μογγόλων και γι’ αυτό θεωρείται εθνικός ήρωας στο Τατζικιστάν. Στην περιήγησή μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο παζάρι Panjshanbe, που στα περσικά σημαίνει “η αγορά της Πέμπτης” και θεωρείται μία από τις παλαιότερες αγορές στο Τατζικιστάν. Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής στο Ουζμπεκιστάν με κατάληξη την πρωτεύουσα της χώρας, Τασκένδη.

12. ΤΑΣΚΕΝΔΗ : 31.03 Πα
Σήμερα θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη που σημαίνει “πέτρινη πόλη”. Η Τασκένδη ορίστηκε πρωτεύουσα τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που μαρτυρείται από τη ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ελληνικό εμφύλιο, πολλοί Έλληνες κομμουνιστές προσέφυγαν σε αυτήν δημιουργώντας σημαντική ελληνική κοινότητα. Η περιήγησή μας στο κέντρο της πόλης θα μας γνωρίσει τις μεγάλες λεωφόρους που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας ενώ περνώντας στην παλιά πόλη θα θαυμάσουμε και το ισλαμικά μνημεία της πόλης, όπως το μεντρεσέ Barak Khan, το τζαμί Dzhuma, το μεντρεσέ Kukeldash του 16ου αι., το μαυσωλείο Kaffal Shashi και πολλά ακόμα μνημειώδη κτίρια που την κοσμούν. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε επίσης το σιδηροδρομικό σταθμό, κληρονομιά της πόλης επίσης από τους Σοβιετικούς όπως και το μετρό της Τασκένδης με τους εντυπωσιακά διακοσμημένους σταθμούς. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Chorsu Bazaar, την πιο διάσιμη αγορά της πόλης που στεγάζεται κάτω από έναν εντυπωσιακό θόλο και τα διάσημα μουσεία εφαρμοσμένων και καλών τεχνών .

13. ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΥΓΚΑΜ ΤΣΑΤΚΑΛ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ: 01.04 Σα
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια φυσιολατρική εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Ουγκαμ- Τσατκάλ, ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Η έκτασή του αποτελεί μέρος έρευνας βιολόγων που ασχολούνται με την προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών, ιδιαίτερα της καφέ αρκούδας Tien-Shan και των τοπικών ενδημικών πτηνών ενώ γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση των υπαρχόντων δασικών εκτάσεων και τη φύτευση νέων. Αφού επιστρέψουμε στην Τασκένδη θα επισκεφθούμε τη ζωντανή ελληνική κοινότητας της Τασκένδης, η οποία ξεκίνησε να υπάρχει από 1949, όταν μεγάλος αριθμός πολιτικών προσφύγων κατέφυγε στην χώρα. Στη συνέχεια θα έχουμε αποχαιρετιστήριο δείπνο πριν μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση της επιστροφής.

14. ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΑΘΗΝΑ : 02.04 Κυ
Άφιξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 09.05.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ –  ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΘΗΝΑ με Turkish Airlines.

 • Εσωτερική πτήση ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΝΟΥΚΟΥΣ με  Uzbekistan Airways

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα

 • 9 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4* (τα καλύτερα της περιοχής)

 • 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3* sup (τα καλύτερα της περιοχής)

 • Ημιδιατροφή καθημερινά

 • Φολκλορική παράσταση στην Χίβα 23/03

 • Φολκλορική παράσταση στην Μπουχάρα 25/03

 • Αποχαιρετιστήριο δείπνο 01/04

 • Όλες οι είσοδοι/δραστηριότητες του προγράμματος

 • Συνοδός/αρχηγός του γραφείου μας (Δημήτρης Μάργαρης)

 • Εξουσιοδοτημένος τοπικός ξεναγός καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Βίζα Ουζμπεκιστάν (δωρεάν)

 • Βίζα Τατζικιστάν (δωρεάν)

 • Αχθοφορικά (1 βαλίτσα ανά άτομο)

 • Ταξιδιωτικό υλικό για την εκδρομή

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Φ.Π.Α

Απαιτείται πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 ή αρνητικό PCR test

για την είσοδό στην χώρα

σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα - Τασκένδη (μέσω Κωνσταντινούπολης)

TK 1850    20 MAR    ATH    IST       15.05     17.35    
TK   370    20 MAR     IST    TAS       19.25     01.55    (+1)

Τασκένδη - Αθήνα (μέσω Κωνσταντινούπολης)
TK   371      02 APR     TAS    IST       02.35        05.50
TK 1843      02 APR     IST    ATH       07.40        09.05

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τασκένδη :         ROYAL MEZBON 4* (αεροδρόμιο)
Νουκούς :           JIPEK JOLI HOTEL 3* (κεντρικό)
Χίβα :                 ASIA KHIVA 3*  (κεντρικό)   
Μπουχάρα :      SHAHRISTON 4* (κεντρικό)
Σαμαρκάνδη :    DILIMAH PREMIUM LUXURY HOTEL 4* SUP
Χουτζάντ :          KHUJAND DELUXE HOTEL 4*
Τασκένδη :         WYNDHAM TASHKENT  4*  (κεντρικό)

2600EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+400EUR μονόκλινο

axp-photography-WeQ3MWBFhkE-unsplash.jpg
1. ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΑΣΚΕΝΔΗ : 20.03 Δε
2. ΤΑΣΚΕΝΔΗ (ΝAΒΡΟYΖ) - ΝΟΥΚΟΥΣ : 21.03 Τρ
3. ΝΟΥΚΟΥΣ – ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – ΧΙΒΑ : 22.03 Τε
4. ΧΙΒΑ: 23.03 Πε
5. ΧΙΒΑ – ΜΠΟΥΧΑΡΑ : 24.03 Πα
6. ΜΠΟΥΧΑΡΑ : 25.03 Σα
7. ΜΠΟΥΧΑΡΑ – ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ- ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ: 26.03 Κυ
8. ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ: 27.03 Δε
9. ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ : 28.03 Τρ
10. ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – ΠΑΝΤΖΑΚΕΝΤ – ΧΟΥΤΖΑΝΤ (ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ): 29.03 Τε
11. ΧΟΥΤΖΑΝΤ(ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ) - ΤΑΣΚΕΝΔΗ: 30.03 Πε
12. ΤΑΣΚΕΝΔΗ : 31.03 Πα
13. ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΥΓΚΑΜ ΤΣΑΤΚΑΛ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ: 01.04 Σα
14. ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΘΗΝΑ : 02.04 Κυ
bottom of page