top of page
Image by Ricardo Gomez Angel

ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

05 - 12 Οκτωβρίου 2023 | ημέρες 8

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Η Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, ευρισκόμενη στο κέντρο της, στο πλησιέστερο σημείο της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το Γιβραλτάρ, ήταν αναμενόμενο να μετατραπεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και μήλον της Έριδος μεταξύ των διαδοχικών κατακτητών και επιδρομέων που βρέθηκαν στις ακτές της κλειστής θάλασσας. Ευνοημένη από τις ελληνικές αποικίες της αρχαϊκής περιόδου, ευτύχησε στην αρχαιότητα να δει πανίσχυρες πόλεις-κράτη να αναπτύσσονται στο έδαφός της, οδηγώντας τους παλαιούς και νέους κατοίκους της σε μακραίωνη άνθηση οικονομική, στρατιωτική, πνευματική, πολιτιστική, παρά τους συχνότατους πολέμους, εισβολές και κατακτήσεις. Οι αλλεπάλληλες μεταβολές κυριάρχων κατά τη μεσαιωνική και νεώτερη εποχή (Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Γερμανοί, Ισπανοί) ως την προσχώρηση στο νεοϊδρυθέν ιταλικό βασίλειο του 19ου αι. και η για μακρά διαστήματα μετατροπή της σε έδρα ηγεμόνων έδωσαν τη δυνατότητα στη Σικελία να συμπορευθεί απολύτως με τα πολιτισμικά ρεύματα της εκάστοτε περιόδου, μετατρεπόμενη σε ένα απέραντο ανοικτό μουσείο.

Η οκταήμερη εκδρομή σχεδιάστηκε με γνώμονα τη γνωριμία μας με το σύνολο του νησιού, τις φυσικές ομορφιές του και τις πολυάριθμες εκφάνσεις του πλουσιότατου πολιτισμού του από τους προϊστορικούς ως τους νεώτερους χρόνους, καθώς, παρά τις καταστροφές και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς, παραμένει ένας χώρος με ιδιαίτερη φροντίδα για τα μνημεία του, αλλά και με σύγχρονο ενδιαφέρον, με μεγάλες αντιφάσεις και ιδιαίτερο, τοπικό χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή μας σε πολυτελή, κεντρικά ξενοδοχεία και οι προσδοκώμενες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του ταξιδιού αποτελούν βασικά στοιχεία για μία άνετη περιήγηση.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δρος Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος θα συνοδεύσει την εκδρομή ως ειδικός ομιλητής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.  ΑΘΗΝΑ – ΚΑΤΑΝΙΑ: 5.10 Πέμπτη
Συγκέντρωση στις 15.30 στο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση στις 17.40 με Aegean Airlines για την Κατάνια (Catania). Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Νυχτερινός περίπατος στην πόλη, μεσαιωνική έδρα των αντιβασιλέων της Αραγώνος, έδρα του αρχαιότερου πανεπιστημίου του νησιού και σήμερα δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, η οποία ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1693. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.


2. ΚΑΤΑΝΙΑ – ΠΙΑΤΣΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ – ΚΑΛΤΑΤΖΙΡΟΝΕ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ: 6.10 Παρασκευή
Μετά το πρωινό γνωριμία με την πόλη της Κατάνια, από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικίες (729/8), στην οποία διατηρούνται λιγοστά κατάλοιπα της αρχαιότητας, όπως το θέατρο, το ωδείο και το αμφιθέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά ακέραια σχεδόν η γενική διάταξη που απέκτησε μετά το σεισμό του 1693 και ο πλούτος των ιδιωτικών και δημοσίων κτισμάτων, ναών, πλατειών, όπου κυριαρχεί η αισθητική του μπαρόκ (μνημείο UNESCO). Μεταφορά στην Piazza Armerina και ξενάγηση στο μοναδικό για την πληρότητα και τον πολυτελή του διάκοσμο συγκρότημα της Villa del Casale (μνημείο UNESCO), την έπαυλη που κατασκεύασε στα τέλη του 3ου-αρχές 4ου αι. πιθανώς ο αυτοκράτωρ Μαξιμιανός ή ο γιος του Μαξέντιος. Μέσα από τα εξαιρετικής διατήρησης ψηφιδωτά δάπεδα 3.500 τ.μ., τη διάταξη των ιδιωτικών διαμερισμάτων, των λουτρών, των χώρων συμποσίων και φιλοξενίας αναδύεται ιδανικά η ευμάρεια και η ποιότητα ζωής της ανώτερης τάξης του ύστερου ρωμαϊκού κόσμου. Μετάβαση στο μπαρόκ οικισμό Caltagirone (μνημείο UNESCO), διάσημο διαχρονικώς κέντρο παραγωγής υψηλής ποιότητας πήλινων αγγείων και κυρίως εφυαλωμένων κεραμικών διακοσμητικών ήδη πριν από τη νορμανδική κατάκτηση του 11ου αι., και επίσκεψη στο Μουσείο Κεραμικής, όπου παρουσιάζεται η παραγωγή της Σικελίας από την προϊστορική περίοδο ως τον 20ό αι. Αναχώρηση για τις Συρακούσες και διανυκτέρευση.


3.  ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – OΡΤΥΓΙΑ – ΝΟΤΟΣ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ: 7.10 Σάββατο
Μετά το πρωινό γνωριμία με τις Συρακούσες, μια από τις πλουσιότερες, πολυπληθέστερες και ισχυρότερες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νεάπολης (ελληνικό θέατρο, ρωμαϊκό αμφιθέατρο, βωμό Ιέρωνος, τα διαβόητα λατομεία), στο αρχαιολογικό μουσείο, στις αρχαιότητες της Ορτυγίας, της νησίδας που πρώτη εποικίστηκε από τους Κορινθίους τον 8ο αι. π.Χ. (ναό του Απόλλωνος, τον όλως εξέχοντα ναό της Αθηνάς/Θεοτόκου, την πηγή της Αρέθουσας) (μνημείa UNESCO). Περιήγηση στα στενά της Ορτυγίας, όπου εκπροσωπούνται όλες οι εποχές, από το μεσαίωνα ως τις μέρες μας. Μετάβαση στο Νότο, χαρακτηριστικό αστικό σύνολο της μετά το σεισμό του 1693 περιόδου, με εντυπωσιακούς ναούς, μονές, μέγαρα, πλατείες, πύλες τειχών, δημόσια κτήρια (αγορά, δημαρχείο, θέατρο), το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο μνημείων της UNESCO μαζί με άλλες πόλεις της ΝΑ. Σικελίας ως δείγματα υποδειγματικής ανοικοδόμησης στην εποχή του μπαρόκ. Επιστροφή στις Συρακούσες και διανυκτέρευση.


4. ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – ΡΑΓΟΥΖΑ – ΑΚΡΑΓΑΣ: 8.10 Κυριακή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη Ραγούζα (Ragusa), μία από τις ξεχωριστές πόλεις του Val di Noto, που η UNESCO περιέλαβε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εκτιμώντας την υψηλή αισθητική των κοσμικών και εκκλησιαστικών κτισμάτων με τα οποία κοσμήθηκε κατά την ανοικοδόμηση του 18ου αι. Μετάβαση στον Ακράγαντα (Agrigento), αποικία της Γέλας και κατοίκων της Ρόδου (582 π.Χ.), περίφημη στην αρχαιότητα για τον πλούτο και τις εξαιρετικές συνθήκες ζωής των κατοίκων της. Ξενάγηση στο αποκαλυφθέν τμήμα του αστικού ιστού, όπου κυριαρχεί το ιπποδάμειο σύστημα, στη διάσημη Κοιλάδα των Ναών (Valle dei Templi, μνημείο UNESCO), με τους επιβλητικούς δωρικούς ναούς της ύστερης αρχαϊκής και πρώιμης κλασσικής περιόδου (μεταξύ των οποίων ο κολοσσικών διαστάσεων ναός του Ολυμπίου Διός και ο «ναός της Ομονοίας», ο καλύτερα σωζόμενος της Μεγάλης Ελλάδας) και στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από την προϊστορική ως τη ρωμαϊκή περίοδο.


5. ΑΚΡΑΓΑΣ – ΣΕΛΙΝΟΥΣ – ΕΡΙΤΣΕ – ΕΓΕΣΤΑ – ΠΑΛΕΡΜΟ: 9.10 Δευτέρα  
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Σελινούντα (Selinunte), αποικία των Μεγάρων και των Μεγάρων Υβλαίων (της ανατολικής ακτής του νησιού) του 7ου αι. π.Χ. Από την ιδρυθείσα μεταξύ δύο πλωτών ποταμών πόλη –την πιο εκτεταμένη και από τις πλουσιότερες της Μεγάλης Ελλάδας– ανεσκάφησαν οκτώ ναοί κτισμένοι τον 6ο και τις πρώτες δεκαετίες του 5ου αι. π.Χ., σειρά ιερών, μέρος της κυρίως πόλης, η νεκρόπολη και η ακρόπολη.
Μετάβαση στο Erice, τον ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό οικισμό που αποτελεί τη συνέχεια της ομώνυμης (Έρυξ) εξελληνισμένης πόλης των Ελύμων, και περιδιάβαση στα λιθόστρωτα που οδηγούν στους πολυάριθμους ναούς, τα τείχη, τα διαβατικά, τις οικίες. Στη συνέχεια μεταφορά στην Έγεστα (Segesta), όπου ο ημιτελής, εξαιρετικών αναλογιών δωρικός ναός (περ. 420π.Χ.) των Ελύμων διατηρείται ανέγγιχτος από το χρόνο μέσα σε ανυπέρβλητο τοπίο. Μετάβαση στο Παλέρμο και διανυκτέρευση.


6. ΠΑΛΕΡΜΟ – ΜΟΝΡΕΑΛΕ – ΠΑΛΕΡΜΟ: 10.10 Τρίτη
Μετά το πρωινό αναδίφηση στο χωνευτήρι πολιτισμών της Πανόρμου (Palermo), αδιαμφισβήτητης πρωτεύουσας του νησιού από την εποχή της αραβικής κατάκτησης τον 9ο αι. ως τις μέρες μας, χώρου συνάντησης του βυζαντινού, του αραβικού και του νορμανδικού πολιτισμού. Ξενάγηση στα χαρακτηριστικά μνημεία του 12ου αι. που εκπροσωπούν αυτό το συγκρητισμό τόσο στην ίδια την πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή (μνημεία UNESCO): στον καθεδρικό του Monreale (περ. 1180-1194), στην Παναγία του ναυάρχου (Martorana) (1146-1151), στο παλατινό παρεκκλήσιο (περ. 1143-1166) και στην αίθουσα του Ρογήρου (περ. 1170) στο Παλέρμο, όπου η ρωμανική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με εξαιρετικής έκτασης και ποιότητας ψηφιδωτό διάκοσμο και με αραβικά στοιχεία, όπως η ξύλινη στέγη του παλατινού παρεκκλησίου με σταλακτίτες. Στη συνέχεια περιήγηση στην πόλη με στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία και στο εμβληματικό κτήριο της όπερας (Teatro Massimo, 1897, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη).


7. ΠΑΛΕΡΜΟ – ΤΣΕΦΑΛΟΥ – ΜΕΣΣΗΝΗ – ΡΗΓΙΟ – ΜΕΣΣΗΝΗ: 11.10 Τετάρτη  
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το τέταρτο μέλος της ομάδας των βυζαντινο-αραβο-νορμανδικών μνημείων, τον καθεδρικό ναό του Κεφαλοϊδίου (Cefalù) (1148), ο οποίος κτίστηκε σε προνομιακή θέση του εξαιρετικής γοητείας παραθαλάσσιου οικισμού και διαθέτει το σημαντικότερο μεσαιωνικό ψηφιδωτό σύνολο του νησιού, έργο μετακληθέντων βυζαντινών καλλιτεχνών. Μεταφορά στο λιμένα της Μεσσήνης (Messina) και στο Ρήγιο στην έναντι ακτή της Καλαβρίας (Reggio di Calabria) και επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας (Museo Nazionale della Magna Grecia), όπου εκτίθενται τα σημαντικότερα ευρήματα από τις περιοχές που μεγαλούργησε ο ελληνικός πολιτισμός μέσω των αποικιών (Νότια Ιταλία, Σικελία) ως και τα βυζαντινά χρόνια. Επιστροφή στη Μεσσήνη και διανυκτέρευση.


8. ΜΕΣΣΗΝΗ – ΤΑΟΡΜΙΝΑ – ΑΘΗΝΑ: 12.10 Πέμπτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Ταυρομένιον (Taormina), την πόλη που δημιουργήθηκε το 358π.Χ. από τους πρόσφυγες από την κατεστραμμένη γειτονική Νάξο (την αρχαιότερη ελληνική αποικία του νησιού, ιδρυμένη από Χαλκιδείς το 735π.Χ.). Περιήγηση στην πόλη και ξενάγηση στο περιώνυμο θέατρο (3ος αι. π.Χ./2ος αι. μ.Χ.), με την εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο, την εύφορη κοιλάδα της Νάξου και την Αίτνα. Μετάβαση στο πιο ενεργό και υψηλό ηφαίστειο της Ευρώπης (μνημείο UNESCO) και θα φτάσουμε στο Rifugio Sapienza σε υψόμετρο 2000μ. όπου βρίσκεται ο κρατήρας Silvestri. Μεταφορά στο αεροδρόμιο της Κατάνιας για την απ’ ευθείας πτήση για την Αθήνα στις 19.15 με την Aegean Airlines. Άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος στις 21.45.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΑΘΗΝΑ – ΚΑΤΑΝΙΑ: 5.10 Πε
2. ΚΑΤΑΝΙΑ – ΠΙΑΤΣΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ – ΚΑΛΤΑΤΖΙΡΟΝΕ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ: 6.10 Πα
3. ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – OΡΤΥΓΙΑ – ΝΟΤΟΣ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ: 7.10 Σα
4. ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – ΡΑΓΟΥΖΑ – ΑΚΡΑΓΑΣ: 8.10 Κυ
5. ΑΚΡΑΓΑΣ – ΣΕΛΙΝΟΥΣ – ΕΡΙΤΣΕ – ΕΓΕΣΤΑ – ΠΑΛΕΡΜΟ: 9.10 Δε
6. ΠΑΛΕΡΜΟ – ΜΟΝΡΕΑΛΕ – ΠΑΛΕΡΜΟ: 10.10 Τρ
7. ΠΑΛΕΡΜΟ – ΤΣΕΦΑΛΟΥ – ΜΕΣΣΗΝΗ – ΡΗΓΙΟ – ΜΕΣΣΗΝΗ: 11.10 Τε
8. ΜΕΣΣΗΝΗ – ΤΑΟΡΜΙΝΑ – ΑΘΗΝΑ: 12.10 Πε

2100EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+500EUR μονόκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - ΚΑΤΑΝΙΑ - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα

 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το δρομολόγιο Μεσσήνη - Ρήγιο - Μεσσήνη (δελφίνι)

 • 2 Διανυκτερεύσεις σε ιστορικό ξενοδοχείο 4* sup στο κέντρο της πόλης (Palermo) με πρωινό

 • 3 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* sup στις Συρακούσες & στην Κατάνια με πρωινό

 • 2 Διανυκτερεύσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία 4* με πρωινό

 • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός 05/10 & 12/10)

 • Οι είσοδοι σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος

 • Τοπικοί ελληνόφωνοι εξουσιοδοτημένοι ξεναγοί

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Αλέξανδρος Αλεποχωρίτης)

 • Αχθοφορικά (1 βαλίτσα/άτομο)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικό υλικό για την εκδρομή

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Φ.Π.Α.                                                               

ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα - Κατάνια

A3 672    05 OCT    ATH  CAT     17.40   18.25    

Κατάνια - Αθήνα
A3 673   12 OCT    CTA   ATH      19.15   21.45   

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΚΑΤΑΝΙΑ:        NH CATANIA CENTRO 4* sup
ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ :  MERCURE SIRACUSA PROMETEO 4* sup

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ:  COLLEVERDE PARK 4*

ΠΑΛΕΡΜΟ:      GRAND HOTEL PIAZZA BORSA 4* sup
ΜΕΣΣΗΝΗ:       ROYAL PALACE HOTEL 4*

Image by Ricardo Gomez Angel
bottom of page