top of page
pexels-n3kky-5305934.jpg

ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

12 - 21 Σεπτεμβρίου 2024 | ημέρες 10

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Γειτονική, αλλά τόσο λίγο γνωστή, η πολυπληθέστερη χώρα των Νότιων Σλάβων όπως και η ενδιάμεση που απέκτησε κρατική υπόσταση τις τελευταίες τρεις μόλις δεκαετίες κρύβουν πολυάριθμες ευχάριστες εκπλήξεις. Θαυμάσια ορεινά, ποτάμια και πεδινά τοπία, υψηλής ποιότητας θρησκευτικά και κοσμικά μνημεία όλου του χρονικού φάσματος από την προϊστορία ως τη σύγχρονη εποχή, πλουσιότατη ιστορία των λαών που κατά διαστήματα εγκαταστάθηκαν σε αυτά τα εδάφη, ισχυρές αναμνήσεις της αυστροουγγρικής και της οθωμανικής κυριαρχίας, συνύπαρξη και σήμερα πληθυσμικών ομάδων με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Δύσης και της Ανατολής, ισχυρή παρουσία των εθνικιστικών ιδεών που στιγμάτισαν τα Βαλκάνια από τα μέσα του 19ου αι. και εξής.


Πρόκειται για ένα πρωτότυπο οδοιπορικό που περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές πόλεις και μνημεία της Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η περίοδος που διαλέξαμε για το ταξίδι μας είναι η πλέον κατάλληλη λόγω καιρικών συνθηκών και τα ξενοδοχεία της εκδρομής είναι πολύ καλά και κεντρικά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές εξειδικευμένες ξεναγήσεις με στόχο να δούμε και να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, δεδομένου ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον Δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύσει την εκδρομή ως ειδικός ομιλητής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.ΑΘΗΝΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - SUBOTICA – NOVI SAD: 12.09 Πέμπτη
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 06:30 και αναχώρηση με πτήση της AEGEAN για το Βελιγράδι. Μεταφορά στη Subotica και περιήγηση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Vojvodina (Βοϊβοντίνα), της βόρειας αυτής επαρχίας της Σερβίας, που διατηρεί την αίγλη του εμπορικού και βιομηχανικού αστικού συνόλου της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και την αισθητική της Belle Époque, με εξαίρετα δείγματα της art nouveau και της Secession της Βιέννης. Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Vojvodina, Novi Sad. Γνωριμία με το άψογα διατηρημένο ιστορικό κέντρο της «Αθήνας της Σερβίας», χαρακτηριστικής κεντροευρωπαϊκής πόλης του β’ μισού του 19ου αι.

2.NOVI SAD – FRUŠKA GORA – SREMSKI KARLOVCI – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 13.09 Παρασκευή
Ξενάγηση στο Φρουρίο Petrovaradin, χαρακτηριστικό οχυρωματικό σύνολο της εποχής της πυρίτιδας, κτισμένο από αυστριακούς μηχανικούς στα τέλη του 17ου αι. πάνω σε λόφο στη δεξιά όχθη του Δούναβη. Αναχώρηση για την καρδιά της Vojvodina και την κοιλάδα της Fruška Gora, το αρχαιότερο εθνικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή περίφημων κρασιών. Περιήγηση στην εντυπωσιακής διατήρησης μπαρόκ πόλη Sremski Karlovci, όπου υπεγράφη η καθοριστική και για τον ελλαδικό χώρο Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699). Στη συνέχεια ξενάγηση στη Μονή Krušedol (16ου αι.), τη σημαντικότερη από τις πολυάριθμες της μοναστικής πολιτείας που διαμορφώθηκε στο λοφώδες τοπίο της Fruška Gora μετά το τέλος του μεσαιωνικού σερβικού βασιλείου. Άφιξη στο Βελιγράδι. Γνωριμία με το κέντρο της πόλης μέσω πούλμαν και επίσκεψη στο νεόδμητο καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα.

3.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 14.09 Σάββατο
Ημέρα αφιερωμένη στην εξερεύνηση της πρωτεύουσας της Σερβίας.Περίπατος στον πεζόδρομο Knez Mihailova, κεντρική αρτηρία του ιστορικού κέντρου. Ξενάγηση στο Φρούριο Kalemegdan, κτισμένο στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη, στις οικοδομικές φάσεις του οποίου συμπυκνώνεται η πολυτάραχη ιστορία της πόλης, και στον αποκατεστημένο με ελληνοσερβική χρηματοδότηση πύργο Nebojša (περ. 1460), όπου φυλακίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν ο Ρήγας και οι σύντροφοί του (1798). Επίσκεψη στην οικία της Πριγκήπισσας Ljubica Obrenović, χαρακτηριστική της συνύπαρξης του οθωμανικού παρελθόντος και του κεντροευρωπαϊκού μέλλοντος στον τρόπο ζωής των ηγεμόνων και της άρχουσας τάξης της Σερβίας κατά το 19ο αι., όπως προβάλλεται μέσα από το ίδιο το αρχοντικό και το αποκατεστημένο εσωτερικό μεγαλοαστικών οικιών του Βελιγραδίου, που μεταφέρθηκε στο σπίτι-μουσείο. Ελεύθερος χρόνος για επιπλέον βόλτες στο κέντρο του Βελιγραδίου και το απόγευμα περιπατητική ξενάγηση στο νότιο τμήμα της πόλης και επίσκεψη στο Μουσείο Nikola Tesla −μέσα από το αρχείο, τα προσωπικά αντικείμενα, τα βραβεία, τη βιβλιοθήκη, τα δημοσιεύματα, τις μελέτες, τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες αναδεικνύεται η προσωπικότητα του ιδιοφυούς εφευρέτη, επιστήμονα και οραματιστή.

4.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ–SMEDEREVO–GOLUBAC–LEPENSKI VIR – ΣΙΔΗΡΕΣ ΠΥΛΕΣ – RTANJ: 15.09 Κυριακή
Αναχώρηση για το προσφάτως αποκατεστημένο φρούριο Smederevo στα ανατολικά του Βελιγραδίου (15ος αι.), χαρακτηριστικό δείγμα ύστερης μεσαιωνικής οχυρωματικής (η πτώση του στα χέρια των Οθωμανών το 1459 σηματοδοτεί το τέλος του μεσαιωνικού Σερβικού Βασιλείου). Στάση σε δύο αξιοθέατα: στο αμφιθεατρικώς κτισμένο οχυρό του Golubac (14ος αι.) και σε μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της Βαλκανικής, στο Μεσολιθικό οικισμό του Lepenski Vir (7η-5η χιλιετία π.Χ.) και το μουσείο του. Αναχώρηση για το θρυλικό πέρασμα του Δουνάβεως, τις Σιδηρές Πύλες, στα σύνορα Σερβίας-Ρουμανίας, όπου διαμορφώνονται τρία διαδοχικά φαράγγια και εναλλάσσονται μαγευτικά τοπία, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματοποιώντας πλωτή ξενάγηση στο Δούναβη. Μεταφορά στο Rtanj.

5.RTANJ – MANASIJA – RAVANICA – KRUŠEVAC – KRALJEVO: 16.09 Δευτέρα
Αναχώρηση για δύο οχυρωμένα μοναστηριακά συγκροτήματα της κοιλάδας του Μοράβα: τη Manasija και τη Ravanica. Κτισμένα στα τέλη του 14ου και στις αρχές του 15ου αιώνα αποτελούν την κορυφαία έκφραση της Σχολής του Μοράβα και ύστατους εκπροσώπους της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη Σερβία. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Kruševac, πρωτεύουσα του βασιλείου κατά τα τέλη του 14ου αι., όπου διατηρείται το τείχος της πόλης και ο ναός της Lazarica, εξέχον δείγμα της Σχολής του Μοράβα. Άφιξη στο Kraljevo (πόλη των βασιλέων) που οφείλει το όνομά του στη στέψη των βασιλέων της μεσαιωνικής Σερβίας στην πλησιόχωρη μονή της Žiča.

6.KRALJEVO – ŽIČA – SOPOĆANI – STUDENICA – NIŠ: 17.09 Τρίτη
Αναχώρηση για την κοιλάδα των Βασιλέων στη Ν.Δ. Σερβία. Ξενάγηση σε τρεις εμβληματικές μονές της Σχολής της Ρασκίας: Žiča, Studenica, Sopoćani (12ος-13ος αι.) (οι δύο τελευταίες κηρυγμένες ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO), που συνδέονται με τη δημιουργία του μεσαιωνικού Σερβικού βασιλείου και της αυτοκέφαλης Εκκλησίας του. Οι τοιχογραφίες τους συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της Βυζαντινής ζωγραφικής της εποχής. Αναχώρηση για τη Niš (Ναϊσσό).

7.NIŠ - CARIČIN GRAD - NIŠ: 18.09 Τετάρτη
Γνωριμία με τη Niš (Ναϊσσό): επίσκεψη στο κάστρο του 18ου αι. και στα κτήρια που σώζονται στο εσωτερικό του (1ος-18ος αι.), στον πύργο των κρανίων (μνημείο της τουρκικής θηριωδίας μετά τη μάχη στο Čegar το 1809) και στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο. Μετάβαση στο Caričin Grad, τη μεγάλη πόλη που ταυτίζεται πιθανότατα με την Ιουστινιανή Πρώτη, δημιούργημα του Ιουστινιανού στην περιοχή από όπου καταγόταν, εντυπωσιακό σήμερα αρχαιολογικό χώρο, όπου διασώζεται το σύνολο των οχυρώσεων, των βασιλικών, των οικιών, των δημοσίων κτηρίων, των λουτρών, του δικτύου μεταφοράς και φύλαξης νερού.

8.NIŠ – ČUČER – ΝΕΡΕΖΙ – ΣΚΟΠΙΑ: 19.09 Πέμπτη
Αναχώρηση για το Čučer και ξενάγηση στο κομψοτέχνημα του Αγίου Νικήτα, ναού που ίδρυσε ο κράλης Μιλούτιν και κόσμησαν το 1307 με έξοχα έργα οι Θεσσαλονικείς ζωγράφοι Μιχαήλ Αστραπάς και Ευτύχιος, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πρώιμης παλαιολόγειας ζωγραφικής. Μετάβαση στο γειτονικό Νέρεζι και ξενάγηση στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος με τις περιώνυμες τοιχογραφίες, σταθμό στην εξέλιξη της βυζαντινής ζωγραφικής (1164). Μετάβαση στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, Σκόπια. Περιπατητική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο.

9.ΣΚΟΠΙΑ – ΑΧΡΙΔΑ: 20.09 Παρασκευή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Αχρίδα, κτισμένη αμφιθεατρικώς στη βόρεια όχθη της ομώνυμης λίμνης, μιας από τις αρχαιότερες της ευρωπαϊκής ηπείρου, εντεταγμένης στον κατάλογο των μνημείων φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Γνωριμία με την παλιά πόλη και τα τριώροφα αρχοντικά της. Επίσκεψη στη Μητρόπολη της Αγίας Σοφίας (11ος αι., με νάρθηκα του 14ου αι.), στον Άγιο Κλήμεντα (1294/5), με τοιχογραφίες των Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου, κορυφαία έργα της πρώιμης παλαιολόγειας περιόδου, καθώς και στο Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, στο οποίο στεγάζεται η εξαιρετικής ποιότητας συλλογή φορητών εικόνων των ναών της πόλεως. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε μια παραλίμνια διαδρομή ως τον Κόλπο των Οστών, για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του λιμναίου οικισμού, που αναπτύχθηκε στη θέση αυτή στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στην Εποχή του Σιδήρου (περ. 1200-700π.Χ.),.

10. ΑΧΡΙΔΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ – ΗΡΑΚΛΕΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ: 21.09 Σάββατο
Αναχώρηση για το Μοναστήρι (σημ. Μπίτολα) με την έντονη ελληνική παρουσία ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Περιήγηση στην πόλη και αναχώρηση για την αρχαία Ηράκλεια Λυγκηστίδα, πόλη που ιδρύθηκε από το Φίλιππο Β' και ήκμασε στα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά χρόνια λόγω της γειτνίασής της με την Εγνατία Οδό. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη και βραδινή πτήση (23.05) για την Αθήνα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

2000EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+400EUR μονόκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines

 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές ελληνικό πούλμαν όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα (Χρήστος Σπυρούνης)

 • 6 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4*

 • 3 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5*

 • Ημιδιατροφή καθημερινά εκτός από την τελευταία ημέρα (21/09)

 • 4 δείπνα σε ξενοδοχεία

 • 5 δείπνα σε επιλεγμένα εστιατόρια

 • Κρουαζιέρα στο Δούναβη (Σιδηρές Πύλες)

 • Όλες οι είσοδοι σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος

 • Τοπικοί εξουσιοδοτημένοι ξεναγοί

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Αλέξανδρος Αλεποχωρίτης)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικός οδηγός Margaris Travel (booklet)

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Φ.Π.Α.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

NOVI SAD:      PUPIN HOTEL ORIENTE 5*
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:     COURTYARD BELGRADE CITY CENTER 4*sup
RTANJ:           RAMONDA RESORT HOTEL 5*
KRALJEVO:     TURIST HOTEL 4*
NIS:               NEW CITY HOTEL 4*
ΣΚΟΠΙΑ:         ARKA HOTEL 5*
ΑΧΡΙΔΑ:         PARK LAKESIDE HOTEL 4*

1.ΑΘΗΝΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - SUBOTICA – NOVI SAD: 12.09 Πέμπτη
2.NOVI SAD – FRUŠKA GORA – SREMSKI KARLOVCI – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 13.09 Παρασκευή
3.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 14.09 Σάββατο
4.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ–SMEDEREVO–GOLUBAC–LEPENSKI VIR–ΣΙΔΗΡΕΣ ΠΥΛΕΣ –RTANJ: 15.09 Κυριακή
5.RTANJ – MANASIJA – RAVANICA – KRUŠEVAC – KRALJEVO: 16.09 Δευτέρα
7. NIŠ - CARIČIN GRAD - NIŠ: 18.09 Τετάρτη
6.KRALJEVO – ŽIČA – SOPOĆANI – STUDENICA – NIŠ: 17.09 Τρίτη
8.NIŠ – ČUČER – ΝΕΡΕΖΙ – ΣΚΟΠΙΑ: 19.09 Πέμπτη
9.ΣΚΟΠΙΑ – ΑΧΡΙΔΑ: 20.09 Παρασκευή
10.ΑΧΡΙΔΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ – ΗΡΑΚΛΕΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ: 21.09 Σάββατο
pexels-n3kky-5305934.jpg
bottom of page