ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ Μ.ΑΣΙΑ, ΙΜΒΡΟΣ, ΤΕΝΕΔΟΣ
ΒΙΘΥΝΙΑ - ΜΥΣΙΑ - ΑΙΟΛΙΔΑ - ΤΡΩΑΔΑ
10 - 19 Οκτωβρίου 2024 | ημέρες 10
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Τη γνωριμία με το βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας, όπου συναντώνται, συγκρούονται και διαδέχονται ο ένας τον άλλον λαοί και πολιτισμοί από την Εποχή του Λίθου ως σήμερα, προσφέρει η δεκαήμερη αυτή εκδρομή. Στο χώρο της ιστορικής Βιθυνίας, της Μυσίας, της Αιολίδος, της Τρωάδος και των έναντι μικρών και μεγαλύτερων νησιών διατηρείται σημαντικός αριθμός τεκμηρίων της μακράς αυτής ιστορικής πορείας, τόσο υλικών (πόλεις, ιερά, ναοί, τεμένη, τεχνικά έργα, τάφοι, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, οχυρώσεις) όσο και άυλων (παραδόσεις, μύθοι και θρύλοι, ανθρωπωνύμια, τοπωνύμια, γλωσσικά κατάλοιπα). Πρόκειται για το χώρο που αναπτύχθηκε η θρυλική πλέον Τροία, ελληνικές αποικίες με αξιοσημείωτη οικονομική, καλλιτεχνική και πνευματική πορεία επί αιώνες, ορισμένες από τις ισχυρότερες βυζαντινές πόλεις, οι πρωτεύουσες ενός από τα σημαντικότερα ελληνιστικά βασίλεια (Περγάμου) και δύο μεσαιωνικών αυτοκρατοριών (της Νικαίας και της οθωμανικής), μια περιοχή που διαθέτει πρόσβαση σε τρεις θάλασσες (Αιγαίο, Προποντίδα, Εύξεινο Πόντο) και σε εμπορικούς άξονες οδικούς και θαλάσσιους, πλούσιες πρώτες ύλες και το προνόμιο της γένεσης και εξέλιξης −μεταξύ άλλων− της περγαμηνής, των περιώνυμων επιδαπέδιων ψηφιδωτών της Περγάμου, νέων αρχιτεκτονικών τύπων ναών και τεμενών.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο οδοιπορικό που περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας δίνοντας έμφαση στο ελληνικό στοιχείο που μπορεί να διακρίνει κανείς ακόμα και σήμερα. Ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη και καταλήγοντας στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό, για να γνωρίσουμε σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, του μεσαίωνα και της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές εξειδικευμένες ξεναγήσεις, δεδομένου ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον Δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύσει την εκδρομή ως ειδικός ομιλητής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ: 10.10 Πέμπτη
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 06:30 και αναχώρηση με πτήση της AEGEAN για την Κωνσταντινούπολη (A3990 10 OCT ATH IST 0820 0950). Αναχώρηση για το Adapazari, στην περιοχή του οποίου διατηρείται σχεδόν ακέραια μια από ιτς ελάχιστες σωζόμενες γέφυρες βυζαντινών χρόνων σε όλη την αυτοκρατορία, χαρακτηριστικό τεχνικό έργο της εποχής του Ιουστινιανού. Μετάβαση στη Νικομήδεια (Izmit), μεγαρική αποικία του 8ου αι. π.Χ., η οποία σήμερα δεν διατηρεί ίχνη του μακραίωνου παρελθόντος, και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα από τα εκθέματα του οποίου διαγράφεται η ιστορία της πόλης και της περιοχής της από την Εποχή του Λίθου ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.
2. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ - ΝΙΚΑΙΑ - CUMALIKIZIK - ΠΡΟΥΣΑ: 11.10 Παρασκευή
Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στη Νίκαια (Iznik) στις όχθες της λίμνης Ασκανίας, έδρα της εξόριστης βυζαντινής αυτοκρατορίας επί 57 χρόνια (1204-1261), που φιλοξένησε δύο Οικουμενικές Συνόδους. Περιήγηση στην πόλη, που διατηρεί οικοδομικές μαρτυρίες της εποχής της ακμής της: το τείχος των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, το προσφάτως αναστηλωμένο ρωμαϊκό θέατρο (2ος αι. μ.Χ.), τη βυθισμένη στα νερά της λίμνης παλαιοχριστιανική βασιλική, το ναό της Αγίας Σοφίας (1065, επί παλαιότερου του 5ου ή 6ου αι.), τα κατάλοιπα της περίφημης Κοίμησης (7ος/1065), το κτισμένο δύο μόλις χρόνια μετά την άλωση της πόλης Hadji Ozbek camii (1333), το «πράσινο τζαμί» με το διακοσμημένο με πολύχρωμα εφυαλωμένα πλακίδια μιναρέ (1378-1391), το ιμαρέτ που έκτισε η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του σουλτάνου Ορχάν, Nilüfer Hatun (1338) και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, με τεκμήρια της ιστορίας της κατά τα τελευταία 8.500 χρόνια. στο εντυπωσιακά διατηρημένο Cumalıkızık, το μοναδικό σωζόμενο δείγμα περιαστικού οικισμού της Προύσας, χαρακτηριστικό της πρακτικής των Οθωμανών των πρώιμων χρόνων να ιδρύουν μικρούς οικισμούς υποστηρικτικούς των νεοκατακτηθέντων αστικών κέντρων, προκειμένου να επιταχύνουν τον εκτουρκισμό τους (μνημείο UNESCO).
3. ΠΡΟΥΣΑ: 12.10 Σάββατο
Ολοήμερη γνωριμία με τον πλούτο της Προύσας, σημαντικής πόλης κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, η οποία απέκτησε τελείως νέο χαρακτήρα και μορφή μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1326, τη μετατροπή της σε πρωτεύουσα του κράτους τους, που την ίδια εποχή συγκροτείτο, και την προσθήκη από τους επόμενους σουλτάνους του 14ου και του 15ου αι. εντυπωσιακών συγκροτημάτων (kűlliye), αποτελούμενων από τεμένη, σουλτανικούς τουρμπέδες (μαυσωλεία), πτωχοκομεία, γηροκομεία, λουτρά, κορανικά σχολεία (μνημείο UNESCO). Επίσκεψη στο αρχαιότερο οθωμανικό τέμενος της πόλης, το Ala al-Din Bey camii (1326), το συγκρότημα του Μουράτ Α’ στο Çekirge (1366-1385), στο συγκρότημα, του Βαγιαζήτ Α’ (1390-1395), στο «πράσινο» τέμενος και τον «πράσινο» τουρμπέ του Μεχμέτ Α’ (1419-1420, 1421), το Ulu Camii (1396-1400) που ο Βαγιαζήτ Α’ έκτισε με τα λάφυρα από τη μάχη της Νικοπόλεως.
4. ΠΡΟΥΣΑ (ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΤΡΙΓΛΕΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ): 13.10 Κυριακή
Αναχώρηση για τα Μουδανιά, εξέλιξη της Μυρλείας που ίδρυσαν οι Κολοφωνίοι, που διατηρεί κατάλοιπα της πολυάριθμης ελληνικής παρουσίας ως και την Καταστροφή, και επίσκεψη στο κτήριο - μουσείο, όπου υπεγράφη η ομώνυμη ανακωχή (11/10/1922) μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της Entente. Μεταφορά στην Τρίγλεια (Tirilye/Zeytinagi), αμιγώς ελληνική πόλη ως το 1922, όπου δεσπόζει και σήμερα το εμβληματικό νεοκλασσικό σχολικό συγκρότημα που κτίστηκε το 1908-1912 με πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου Σμύρνης, τέκνου της Τρίγλειας. Επίσκεψη σε δύο σημαντικά βυζαντινά μνημεία: το άγνωστης αφιέρωσης Fatih camii, από τα πρώτα δείγματα σταυροειδούς εγγεγραμμένου (τέλη 8ου-αρχές 9ου αι.) και την παλαιολόγεια Παναγία Παντοβασίλισσα (περ. 1336), την οποία προσφάτως αγόρασε και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να διασωθεί. Μετάβαση στην Απολλωνιάδα (Gölyazi), κτισμένη σε νησίδα της ομώνυμης λίμνης (διεθνώς ανεγνωρισμένης ως υδροβιότοπου ιδιαίτερης σημασίας από τη συνθήκη Ραμσάρ και το WWF) και περιήγηση στη γραφική πολιτεία, που διατηρεί μεγάλο μέρος των τειχών της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Επιστροφή στην Προύσα και διανυκτέρευση.
5. ΠΡΟΥΣΑ - ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΟΣ - ΠΑΝΟΡΜΟΣ: 14.10 Δευτέρα
Αναχώρηση για την Προκόννησο, τη νήσο του Μαρμαρά όπως είναι και σήμερα ακόμη γνωστή χάρις στα περίφημα λατομεία του εξαιρετικής ποιότητας λευκόφαιου μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στα σημαντικότερα κτήρια της ρωμαϊκής, παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου. Επίσκεψη στην ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού, όπου σώζονται κατάλοιπα της κυρίαρχης ως το 1923 ελληνικής Κοινότητας, και στο νεοϊδρυθέν Μουσείο Avni-Jale Özken, που στεγάζεται στο επιβλητικό Παντελίδειο Παρθεναγωγείο και αφηγείται την ιστορία της Προκοννήσου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μεταφορά με mini bus στο βόρειο τμήμα του νησιού και επίσκεψη στο υπαίθριο Μουσείο που διαμορφώθηκε στο λιμένα του Saraylar με αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά μέλη, σαρκοφάγους, επιτύμβια μνημεία των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων που παρέμειναν στο νησί μετά τη λάξευσή τους. Επιστροφή στην Αρτάκη, μετάβαση στην Πάνορμο (Bandirma) και διανυκτέρευση.
6. ΠΑΝΟΡΜΟΣ - ΠΕΡΓΑΜΟΣ - ΚΥΔΩΝΙΕΣ: 15.10 Τρίτη
Αναχώρηση για την Πέργαμο (Bergama), την αποικία του 8ου αι., που αναπτύχθηκε ταχύτατα κατά την πρώιμη ελληνιστική εποχή, για να καταστεί μια μεγαλούπολη της περιόδου, πρωτεύουσα του σύντομης διάρκειας αλλά ισχυρότατου συνώνυμου βασιλείου (263-133 π.Χ.), κορυφαίος πνευματικός και καλλιτεχνικός πόλος της ελληνικής οικουμένης (μνημείο UNESCO). Θα επιβιβαστούμε σε τελεφερίκ για να μεταφερθούμε στην Ακρόπολη της Περγάμου. Περιήγηση στα ανεσκαμμένα από το 1878 ως σήμερα κατάλοιπα της Άνω, Μέσης και Κάτω Πόλης: ιερά (μεταξύ των οποίων ο περίφημος βωμός του Διός) και ηρώα, οικίες, ανάκτορα, δημόσια κτήρια, χώροι δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, αμφιθέατρο, στάδιο), το τριμερές Γυμνάσιο, το Ασκληπιείον, καθώς και το τοπικό διαχρονικό Μουσείο.
7. ΚΥΔΩΝΙΕΣ (ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ): 16.10 Τετάρτη
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις θρυλικές Κυδωνίες (Αϊβαλί, Ayvalik), που δικαίως ύμνησαν οι καταγόμενοι από αυτές Φ. Κόντογλου και Ηλ. Βενέζης, την πολιτεία που ήκμασε και καταστράφηκε τρεις φορές μέσα σε 135 χρόνια, καθώς και στα σπαρμένα στη θάλασσα καταπράσινα Μοσχονήσια. Περιήγηση στα πάντοτε γοητευτικά στενά των οικισμών, με τις σωζόμενες νεοκλασσικές οικίες, καφενεία, καταστήματα, τους ναούς, τις κρήνες, τις πλατείες, τα χάνια, η αισθητική και η λεπτότητα των οποίων αντανακλά το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και την πνευματική κίνηση της πόλης (όπου και η περιώνυμη Ακαδημία Κυδωνιών), η οποία αναπτύχθηκε από τα τέλη του 18ου αι. χάρις στα πρωτοφανή προνόμια που εξασφάλισε από την Υψηλή Πύλη (απαγόρευση εγκατάστασης μουσουλμάνων, αυτοδιοίκηση, ατέλεια). Η ελληνική γλώσσα που εξακολουθεί να ακούγεται (από τους Τουρκοκρητικούς που εγκαταστάθηκαν εκεί) και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο συμπληρώνουν την εικόνα ενός τόπου εξαιρετικά θελκτικού και οικείου.
8. ΚΥΔΩΝΙΕΣ - ΑΣΣΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΡΩΑΣ - GEYIKLI: 17.10 Πέμπτη
Αναχώρηση για την την Άσσο (Behram), από τις επί αιώνες ακμάζουσες πόλεις και πνευματικό κέντρο της Αιολίδος, αποικία των Μηθυμναίων του 7ου αι., όπου δίδαξε και ο Αριστοτέλης. Επίσκεψη στο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο, όπου σώζονται οι οχυρώσεις, η Αγορά, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο, το θέατρο, δημόσια κτήρια, ο ναός της Αθηνάς, μοναδικό δείγμα δωρικού ρυθμού στη Μικρά Ασία. Μετάβαση στην Αλεξάνδρεια Τρωάδα, την αρχαϊκή αποικία των Αιολέων της Τενέδου, που επανιδρύθηκε το 310 π.Χ. και κατέστη η πρωτεύουσα της Τρωάδος σε όλη την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Περιήγηση στα ανεσκαμμένα κατάλοιπα της ρωμαϊκής φάσης της ιστορίας της: το Γυμνάσιο, τις θέρμες του Ηρώδη Αττικού, τους ναούς, τα τείχη, τη νεκρόπολη.
9. GEYIKLI - ΤΕΝΕΔΟΣ - ΤΡΟΙΑ - ΙΜΒΡΟΣ: 18.10 Παρασκευή
Απόπλους για την Τένεδο (Bozcaada), της οποίας τη μοίρα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 καθόρισε η καίρια για τον έλεγχο των Στενών θέση. Περίπατος στο γραφικό κεντρικό οικισμό του νησιού, που διατηρεί τον παραδοσιακό νησιωτικό χαρακτήρα και τη διάκριση της ελληνικής και της τουρκικής συνοικίας. Επίσκεψη στο μικρό τοπικό Μουσείo, στο εντυπωσιακό φρούριο για τον έλεγχο του λιμένα. Επιστροφή στη μικρασιατική ακτή και μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της θρυλικής Τροίας (Troya), που πρώτος ανέσκαψε ο H. Schliemann το 1870-1890 (μνημείο UNESCO). Οι συστηματικές ανασκαφές που ακολούθησαν, έφεραν στο φως εννέα διαδοχικές πόλεις, καθώς ο χώρος κατοικήθηκε από την τρίτη χιλιετία π.Χ. ως και τους βυζαντινούς χρόνους, με πλέον προβεβλημένη ασφαλώς την περίοδο της Τρωικής Εκστρατείας, στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αι. π.Χ., όπως αποτυπώθηκε στην Ιλιάδα και επιβεβαιώθηκε ανασκαφικώς. Περιήγηση στο χώρο και στο Μουσείο και γνωριμία με τις ποικίλες φάσεις και εκφάνσεις του βίου στην εμβληματική αυτή θέση. Αναχώρηση για την Ίμβρο και διανυκτέρευση.
10. ΙΜΒΡΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ: 19.10 Σάββατο
Περιήγηση στην πολύπαθη Ίμβρο (Gökceada), η οποία, τα τελευταία χρόνια ανέκτησε μικρό μέρος του άλλοτε συμπαγούς ελληνικού πληθυσμού της, και γνωριμία με την ιστορία, την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Επίσκεψη στην Παναγία (Gökçeada), πρωτεύουσα του νησιού και στο μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (1835), στους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli) (γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου), όπου διατηρείται ο αρχαιότερος ναός του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος (1780, 1838), με αξιόλογο τέμπλο και φορητές εικόνες, καθώς και στο Σχοινούδι (Dereköy) και το ναό της Κοιμήσεως (1938), με τέμπλο και ξυλόγλυπτο διάκοσμο από το Τσανάκκαλε. Αναχώρηση για την Αλεξανδρούπολη, από όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής για την Αθήνα (Α3147 19 OCT AXD ATH 21.50 22.50).
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2150EUR το άτομο (σε δίκλινο)
+400EUR μονόκλινο
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
-
Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ με Aegean Airlines
-
Όλοι οι φόροι αεροδρομίων
-
Όλες οι μετακινήσεις με πούλμαν 50 θέσεων όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
-
Μεταφορά με ελληνικό πούλμαν από τα σύνορα προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (19/10)
-
2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 5*
-
7 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4*
-
Ημιδιατροφή καθημερινά
-
Όλες οι είσοδοι στους αρχαιολογικούς χώρους-μουσεία του προγράμματος
-
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Αρτάκη - Προκόνησσος - Αρτάκη (14/10)
-
Μετακινήσεις στην Προκόννησο με mini bus (14/10)
-
Τελεφερίκ για την Ακρόπολη της Περγάμου (15/10)
-
Ακτοπλοϊκά Geyikli - Τένεδος - Geyikli (18/10)
-
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Kabatepe - Ίμβρος - Kabatepe (18-19/10)
-
Τοπικός ελληνόφωνος εξουσιοδοτημένος ξεναγός/συνοδός
-
Ταξιδιωτικός οδηγός Margaris Travel (booklet)
-
Ασφάλεια αστικής ευθύνης
-
Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican
-
Φ.Π.Α.
ΠΤΗΣΕΙΣ
Aθήνα - Κωνσταντινούπολη
Α3 990 10 OCT ATH IST 08.20 09.50
Αλεξανδρούπολη - Aθήνα
Α3 147 19 OCT AXD ATH 21.50 22.50
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ (IZMIT) RAMADA PLAZA BY WYNDHAM 5*
ΠΡΟΥΣΑ (BURSA) KAHYAN CITY HOTEL 4*
ΠΑΝΟΡΜΟΣ (BANDIRMA) GRAND ASYA HOTEL 5*
ΑΪΒΑΛΙ (AYVALIK) BACACAN AYVALIK HOTEL 4*
GEYIKLI HELEN TROYA HOTEL 4*
ΙΜΒΡΟΣ (GOKCEADA) PANAYA HOTEL 4*
1. ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ: 10.10 Πέμπτη |
2. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ - ΝΙΚΑΙΑ - CUMALIKIZIK - ΠΡΟΥΣΑ: 11.10 Παρασκευή |
3. ΠΡΟΥΣΑ: 12.10 Σάββατο |
4. ΠΡΟΥΣΑ (ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΤΡΙΓΛΕΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ): 13.10 Κυριακή |
5. ΠΡΟΥΣΑ - ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΟΣ - ΠΑΝΟΡΜΟΣ: 14.10 Δευτέρα |
6. ΠΑΝΟΡΜΟΣ - ΠΕΡΓΑΜΟΣ - ΚΥΔΩΝΙΕΣ: 15.10 Τρίτη |
7. ΚΥΔΩΝΙΕΣ (ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ): 16.10 Τετάρτη |
8. ΚΥΔΩΝΙΕΣ - ΑΣΣΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΡΩΑΣ - GEYIKLI: 17.10 Πέμπτη
|
9. GEYIKLI - ΤΕΝΕΔΟΣ - ΤΡΟΙΑ - ΙΜΒΡΟΣ: 18.10 Παρασκευή |
10. ΙΜΒΡΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ: 19.10 Σάββατο |