naxos-1289084_1920.jpg

ΝΑΞΟΣ

13 - 17 Ιουλίου 2021 | ημέρες 5

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Για φέτος το καλοκαίρι έχουμε σχεδιάσει μια 5ήμερη εκδρομή στο μεγαλύτερο και νησί των Κυκλάδων, την Νάξο. Το νησί που πρωτοκατοικήθηκε το 3000 π.Χ και υπήρξε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού ενώ στη συνέχεια γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ (Αρχαϊκή περίοδος) η οποία μαρτυρείται από πληθώρα αρχαιολογικών χώρων  (Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ύριας (Ναός Διονύσου), Αρχαιολογικός Χώρος Σαγκριού (Ναός Δήμητρας), Κούρος Απόλλωνα, Κούροι Μελάνων κ.ά). Το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά τον μεσαίωνα αφήνοντας πίσω πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία (πύργοι Μπαρότσι, πύργος Αγιάς, Μονή Φωτοδότη, Παναγία Δροσιανή, Μονή Παναγίας Φανερωμένης, κ.ά.). Εκτός από την πλούσια ιστορία της, η Νάξος φημίζεται για τα ορεινά χωριά της με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους (Απείρανθος, Χαλκί, Κόρωνος, Φιλώτι, κ.ά.) και για τις πανέμορφες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά. Επίσης, το νησί είναι διάσημο για την μοναδική κουζίνα του και τα τοπικά προϊόντα (τυρί, κρέας, πατάτες, κρασί, μέλι, κ.ά.). Η εκδρομή αυτή  συνδυάζει εξειδικευμένες ξεναγήσεις σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, φυσιολατρικές διαδρομές, ημιδιατροφή καθημερινά σε παραδοσιακές ταβέρνες και ελεύθερο χρόνο για μπάνιο και βόλτες !!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΑΞΟΣ (ΧΩΡΑ) : 13/07 Τρ

Συγκέντρωση στις 05.45 στο λιμάνι του Πειραιά για αναχώρηση με το Bluestar Naxos στις 06.45 και άφιξη στις 11.55. Μόλις φτάσουμε στο λιμάνι της Νάξου θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν μας για να μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας,  Astir of Naxos 4* που βρίσκεται στην παραλία του Αγ. Γεωργίου στη Νέα Χώρα. Αφού πάρουμε τα δωμάτιά μας θα ξεκινήσουμε με το πούλμαν για την διάσημη παραλία του Αγ. Προκοπίου όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για μπάνιο και φαγητό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και βραδινή βόλτα στην Χώρα της Νάξου ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην Πορτάρα (Ναός του Απόλλωνα) για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα.

 

2.ΝΑΞΟΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ): 14/07 Τε

Νωρίς το πρωί θα αναχωρήσουμε μαζί με την τοπική ξεναγό μας για να γνωρίσουμε την ιστορία και την κουλτούρα της Νάξου σε βάθος αλλά και να ξεναγηθούμε στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Ξεκινάμε με τον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων όπου βρίσκεται το ιερό του Διονύσου και με τον ολομάρμαρο ναό της θεάς Δήμητρας  στο Σαγκρί. Οι δυό αυτοί αρχαιολογικοί χώροι είναι οι σημαντικότεροι του νησιού και οι ναοί τους (6ος αιώνας π.Χ.) είναι γνωστοί ως οι πρόδρομοι του Παρθενώνα. Από εκεί θα αρχίσουμε να σκαρφαλώνουμε στην ορεινή Νάξο και θα διασχίσουμε το Χαλκί και το Φιλώτι  για να επισκεφθούμε το πιο διάσημο χωριό της Νάξου, την Απείρανθο (τ’ Απεράθου), γνωστή και ως «μαρμάρινο χωριό». Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού μετά το Φιλώτι και μαγεύει τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα μαρμάρινα σοκάκια με τις καμάρες και την παραδοσιακή κουζίνα της που βασικό ρόλο παίζουν οι πρώτες ύλες που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η Απείρανθος, κτισμένη στους πρόποδες του όρους Φανάρι σε υψόμετρο 650μ., είναι πατρίδα του Μανώλη Γλέζου και φημίζεται για την μακρά ιστορία της και την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά της που πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Κρήτη. H ξενάγηση μας περιλαμβάνει και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζει μία πολύ σημαντική συλλογή ευρημάτων της πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Μεσημεριανή στάση με φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα. Το απόγευμα θα κινηθούμε δυτικότερα διασχίζοντας τον Κυνίδαρο, όπου και τα σύγχρονα  λατομεία μαρμάρου για να φτάσουμε στις Μέλανες όπου θα επισκεφθούμε το Ιερό των Πηγών, το αρχαίο λατομείο μαρμάρου και τους διάσημους Κούρους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και δυνατότητα για απογευματινό μπάνιο στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

 

3.ΝΑΞΟΣ (ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ - ΣΜΥΡΙΔΟΧΩΡΙΑ) : 15/07 Πε

Αναχώρηση στις 09:00 από το ξενοδοχείο μας με πρώτη στάση στη Μονή Φανερωμένης (ανδρική μονή 14ου αιώνα) αφού περάσουμε από την λίμνοδεξαμενή των Εγγαρών η οποία φιλοξενεί διάφορα είδη πουλιών και από το φράγμα της Φανερωμένης. Συνεχίζουμε για τον πύργο της Αγιάς (17ος αιώνας), ο οποίος ανήκε στην ισχυρή, ορθόδοξη οικογένεια των Κόκκων της μεταμεσαιωνικής Νάξου. Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσουμε ένα εκ των δύο αρχαίων λατομείων της Νάξου για να επισκεφθούμε τον υπερμεγέθη Κούρο (11μέτρα – 6ος αιώνας π.Χ.,) και στη συνέχεια θα κάνουμε στάση για μπάνιο στο παραλιακό χωριό Απόλλωνας. Στο σημείο αυτό θα αποχωριστούμε τα παράλια του νησιού για να κατευθυνθούμε νότια και να εξερευνήσουμε την ενδοχώρα, όπου βρίσκονται τα Σμυριδοχώρια, ονομαστά για τα ορυχεία σμύριδας. Επόμενη στάση στο κύριο σμυριδοχώρι της Νάξου, την Κόρωνο (πατρίδα του Νικηφόρου Μανδιλαρά), όπου θα έχουμε μία πλήρη περιήγηση στον παραδοσιακό οικισμό της και φαγητό σε μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού για να απολαύσουμε τις τοπικές γεύσεις δικής τους παραγωγής. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο μας διασχίζοντας τα βουνά της Νάξου θα κάνουμε μία τελευταία στάση στην Μονή της Παναγίας Δροσιανής, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια των Βαλκανίων του 6ου αιώνα μ.Χ.

 

4.ΝΑΞΟΣ (ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΞΟΣ) : 16/07 Πα

Σήμερα θα εξερευνήσουμε τις ανεξάντλητες ομορφιές της κεντρικής Νάξου ξεκινώντας με την περιήγησή μας στο Χαλκί. Το χωριό είναι κτισμένο στο εύφορο οροπέδιο της Τραγαίας (280μ.) σε κομβικό σημείο του νησιού με αποτέλεσμα να χρηματίσει κατά τον μεσαίωνα διοικητικό και εμπορικό κέντρο. Στην ξενάγησή μας θα θαυμάσουμε τα διάφορα αρχιτεκτονήματα του χωριού (πύργος Μπαρότσι, βυζαντινές εκκλησίες, νεοκλασικά) που μαρτυρούν τον πλούτο και τη σημασία του οικισμού τα παλαιότερα χρόνια. Στη συνέχεια θα έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο για να δοκιμάσουμε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού. Επόμενή στάση στην Μονή Φωτοδότη Χριστού, το ομορφότερο και ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Νάξου (6ος αιώνας μ.Χ.). Στα χρόνια της φραγκοκρατίας η μονή είχε την μεγαλύτερη ακμή της, αναγνωρίστηκε μετόχι της μονής του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου, έχει βυζαντινές αγιογραφίες και αποτελούσε το σημαντικότερο καστρομονάστηρο της Νάξου. Σειρά έχει το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι (2000 μόνιμοι κάτοικοι). Είναι κτισμένο σε δύο καταπράσινες πλαγιές στους πρόποδες του Ζα. Ο Ζας (1004μ.) είναι το υψηλότερο βουνό των Κυκλάδων,  το οποίο πήρε το όνομα του από τον Δία που μεγάλωσε εδώ. Επίσκεψη στην Παναγία Φιλοτίτισσα και τον Πύργο Μπαρότση. Επιστρέφοντας από τον ίδιο δρόμο στο Χαλκί θα επισκεφθούμε το ποτοποιείο Βαλληνδρά (1896) - όπου κατασκευάζεται το περίφημο «κίτρο» Νάξου (απόσταγμα φύλλων κιτριάς). Το μεσημέρι θα συνεχίσουμε για την Μικρή Βίγλα για μπάνιο και φαγητό σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και το τελευταίο μας βράδυ βόλτα στην Χώρα της Νάξου.

 

5.ΝΑΞΟΣ (ΚΑΣΤΡΟ – ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ) - ΠΕΙΡΑΙΑΣ : 17/07 Σα

Σήμερα έχουμε ελεύθερο πρωινό και μπάνιο στην παραλία του ξενοδοχείου μας (Αγ. Γεώργιος). Στις 12.00 θα αφήσουμε το ξενοδοχείο μας και με το πούλμαν θα βρεθούμε στο κάστρο της Νάξου, ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Με την βοήθειά της τοπικής ξεναγού θα εξερευνήσουμε το κάστρο και την παλιά πόλη καταλήγοντας στον Ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα). Αποχαιρετιστήριο γεύμα  και ελεύθερος χρόνος έως την αναχώρηση του πλοίου μας για Πειραιά στις 18:00 ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι μας στην Νάξο. Άφιξη στον Πειραιά στις 23.15

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς - Ναξος - Πειραιάς με  Bluestar Ferries (καθίσματα αεροπορικού τύπου)

  • Μετακινήσεις με πούλμαν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σύμφωνα με το πρόγραμμα

  • 4 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Astir of Naxos 4* με πρωινό

  • Ημιδιατροφή καθημερινά σε παραδοσιακές ταβέρνες

  • Εξουσιοδοτημένος τοπικός ξεναγός (2 ημέρες)

  • Είσοδοι μουσειακών χώρων

  • Συνοδός του γραφείου μας (Αθηνά Μάργαρη)

  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

AΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Πειραιάς - Νάξος - Πειραιάς

13 JUL  BLUESTAR NAXOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  -  ΝΑΞΟΣ   06.45  11.55

17 JUL  BLUESTAR DELOS  ΝΑΞΟΣ  -  ΠΕΙΡΑΙΑΣ  18.00  23.15

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Νάξος (Άγιος Γεώργιος):           ASTIR OF NAXOS 4* 

580EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+120EUR μονόκλινο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής λόγω της COVID-19 θα επιστραφεί ολόκληρο το ποσό.

Θα τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα σχετικά με την COVID-19 για την ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών.

1/2
naxos-1289084_1920.jpg