ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

19 -26 Μαΐου 2020 | ημέρες 8

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

 

Η οκταήμερη εκδρομή στην πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα μνημεία δύο διαφορετικών κόσμων. Το κέντρο βάρους είναι βεβαίως η βυζαντινή περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας η μεγαρική αποικία του Βυζαντίου επανιδρύθηκε ως πρωτεύουσα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, γιγαντώθηκε με την κατασκευή τειχών που την κατέστησαν απροσμάχητη, ανακτόρων, δημοσίων κτηρίων, επαύλεων και οικιών, οδικών και υδρευτικών έργων, χώρων δημοσίων θεαμάτων και συναθροίσεων, περίλαμπρων ναών, μονών και παρεκκλησίων, και παρέμεινε ως αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα για περισσότερα από 1.100 χρόνια και κοιτίδα ενός μεγάλου πολιτισμού με λάμψη σε Δύση και Ανατολή.

 

Η περιήγησή μας θα εξαπλωθεί σε όλη την Πόλη, στα Πριγκηπόννησα και στο Βόσπορο και θα περιλάβει κορυφαία έργα του πολιτισμού του Βυζαντίου, των Οθωμανών και του Ελληνισμού της μεταβυζαντινής περιόδου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Κωνσταντινουπόλεως ανά τους αιώνες.

 

Ειδικός ομιλητής ο Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


1. ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΦΟΣ) : 19.05 ΤΡ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη.  Άφιξη στο αεροδρόμιο και μετάβαση στο εμβληματικό ανακτορικό συγκρότημα της οθωμανικής πρωτεύουσας, το Τοπ Καπί. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την Αγία Ειρήνη, κτισμένη από τον Ιουστινιανό στη θέση του ομώνυμου ναού του Κωνσταντίνου, η οποία ευτύχησε να μην μετατραπεί ποτέ σε τζαμί. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ.

 

2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ) : 20.05 ΤΕ

Μετά το πρωινό θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το αξεπέραστο δημιούργημα της βυζαντινής τέχνης κατά τους 11 αιώνες ύπαρξης της αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια ξενάγηση στον Ιππόδρομο και τα σωζόμενα έργα τέχνης του ευρίπου του, καθώς και στη Βασιλική κινστέρνα (Yerebatan Sarayi), την καλύτερα σωζόμενη υπόγεια δεξαμενή της πρωτεύουσας, τεχνικό θαύμα της εποχής του Ιουστινιανού. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πανέμορφη Αιγυπτιακή Αγορά και στη γέφυρα του Γαλατά.

3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΑ) : 21.05 ΠΕ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα της Προποντίδας, τα περίφημα Πριγκηπόννησα: μεταφορά μέσω της πρώτης κρεμαστής γέφυρας στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως, από όπου θα πάρουμε το καραβάκι για τη Χάλκη. Επίσκεψη στην κλειστή από το 1971, αλλά πάντοτε έτοιμη να επαναλειτουργήσει Θεολογική Σχολή, κτισμένη σε παραδείσιο τοπίο στην κορυφή του λόφου της Ελπίδας. Στη συνέχεια μετάβαση στην Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα εννέα νησιά, τόπο εξορίας επιφανών Βυζαντινών άλλοτε, όπου θα περιηγηθούμε στα εντυπωσιακά αρχοντικά του 19ου και των αρχών του 20ού αι.

4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΦΑΝΑΡΙ – ΕΚΤΟΣ ΛΟΦΟΣ) : 22.05 ΠΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση από το ξενοδοχείο για ξενάγηση στο επί αιώνες ταυτισμένο με τις τύχες του Γένους Φανάρι και περιήγηση στο χώρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το παγκοσμίως αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε από το Γεώργιο Γεννάδιο-Σχολάριο το 1454. Στη συνέχεια ξενάγηση στη Μονή της Χώρας (Kariye Camii) και στον εξαίσιο ψηφιδωτό διάκοσμο των αρχών του 14ου αι. και στο παλαιολόγειο Παλάτι του Πορφυρογέννητου (Tekfur Sarayi), μοναδικό σωζόμενο ανάκτορο της Βασιλεύουσας.

5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΦΟΣ & ΒΟΣΠΟΡΟΣ) : 23.05 ΣΑ

Μετά το πρωινό ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται ευρήματα όλων των εποχών από την ίδια την Κωνσταντινούπολη και τα εδάφη της παλαιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων η περιώνυμη σαρκοφάγος "του Αλεξάνδρου". Στη συνέχεια ξενάγηση σε ένα εντυπωσιακό τεχνικό έργο ύδρευσης της Βασιλεύουσας: στην προσφάτως αποκατασταθείσα κινστέρνα του Θεοδοσίου. Η μέρα θα κλείσει με κρουαζιέρα στο Βόσπορο, στις ακτές του οποίου αποτυπώνεται η διαχρονική Πόλη: βυζαντινά αγιάσματα, μονές και οικισμοί, ανάκτορα, αρχοντικά (yali), δημόσια κτήρια, τεμένη και οχυρά της οθωμανικής περιόδου, τεράστιες γέφυρες για τη ζεύξη Ευρώπης-Ασίας της εποχής μας.

 

6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΤΡΙΤΟΣ & ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΛΟΦΟΣ) : 24.05 ΚΥ

Μετά το πρωινό ξενάγηση στο συγκρότημα της Μονής Παντοκράτορος, της πλουσιότερης και μεγαλύτερης στη Βασιλεύουσα από την ίδρυσή της στις αρχές του 11ου αι. ως την Άλωση, στο Υδραγωγείο του Βάλεντος, που εξασφάλισε τον 4ο αι. τη μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων νερού στο εσωτερικό της άνυδρης πόλης, στο στύλο του Μαρκιανού, δείγμα των πολυάριθμων αναμνηστικών μνημείων που κοσμούσαν τη βυζαντινή πρωτεύουσα, στην Παναγία Κυριώτισσα (Kalenderhane camii), επιβλητικών διαστάσεων μνημείο της εποχής των Κομνηνών, και στη Μονή του Λιβός, όπου διατηρείται ο αρχικός ναός του 907 και η προσθήκη της Θεοδώρας Παλαιολογίνας στα τέλη του 13ου αι., εκφραστές δύο διαφορετικών εποχών της βυζαντινής ναοδομίας. Τελευταία μας επίσκεψη θα είναι στο βέλτιστο των έργων του Σινάν, το συγκρότημα του Sűleymaniye, το οποίο κτίστηκε στην κορυφή του τρίτου λόφου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τάφο του ίδιου του δημιουργού του, καθώς και του Σουλεϋμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Χιουρέμ.

 

7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΝΟΤΙΑ ΑΚΤΗ - ΠΕΡΑΝ) : 25.05 ΔΕ

Μετά το πρωινό ξενάγηση στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο, άρτια σωζόμενο πρωτοποριακό ναό της εποχής του Ιουστινιανού, και στάση στο Ανάκτορο του Βουκολέοντος, μέρος άλλοτε του Ιερού Παλατίου. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής (το θρυλικό Μπαλουκλή) όπου και οι τάφοι των Πατριαρχών, και σε δύο σημεία των χερσαίων θεοδοσιανών τειχών, κομβικά για την κατανόηση του κορυφαίου οχυρωματικού έργου της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής περιόδου: στο συγκρότημα της Χρυσής Πύλης. Απογευματινός περίπατος στη φορτισμένη με αναμνήσεις της χρυσής εποχής της Πόλης, τη Μεγάλη Οδό του Πέραν (Istiklal caddesi).

8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΝΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΤΣΕ & ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ) : 26.05 ΤΡ

Μετά το πρωινό επίσκεψη στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, χαρακτηριστικό δείγμα της ύστερης οθωμανικής περιόδου, με προφανή την προσπάθεια εκδυτικισμού και εκσυγχρονισμού της αυτοκρατορίας, καθώς και το Μουσείο των Ψηφιδωτών, κτισμένο πάνω από το μοναδικό ανεσκαμμένο κτήριο του Ιερού Παλατίου, τα δάπεδα του οποίου κοσμούσαν εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του 6ου αι.  Στη συνέχεια περίπατος στον κύριο οδικό άξονα της βυζαντινής πρωτεύουσας, τη Μέση οδό, και στάση στα φόρα του Κωνσταντίνου (πορφυρούς κίων) και του Θεοδοσίου (θριαμβική αψίδα). Eλεύθερος χρόνος στη Μεγάλη Αγορά (Kapali Carsi) πριν μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για Αθήνα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπ. εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ με Αegean (απ’ ευθείας πτήσεις)

 • Οι φόροι των αεροδρομίων

 • Υπηρεσίες πούλμαν

 • 7 Διανυκτερεύσεις στο Εresin Taxim Premier Hotel 4* με πρωινό (Ταξίμ)

 • Φόροι Διαμονής (city tax)

 • Αρχηγός του γραφείου μας σε όλη την εκδρομή

 • Εξουσιοδοτημένος ελληνόφωνος τοπικός ξεναγός καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Κρουαζιέρα με ναυλωμένο πλοιάριο στον Βόσπορο (pivate boat)

 • Κρουαζιέρα με ναυλωμένο πλοιάριο στα Πριγκηπόνησα (pivate boat)

 • Βόλτες με άμαξες στη Χάλκη και στην Πρίγκηπο

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Επιπρόσθετη Ασφάλεια ατυχημάτων με Interamerican

 • ΦΠΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα -  Κωνσταντινούπολη

A3 990  19 MAY     ATH      IST        08.15      09.45

Κωνσταντινούπολη - Αθήνα

A3 995   26 MAY     IST      ATH        21.20      22.50

1150EUR

το άτομο (σε δίκλινο)

+300EUR

μονόκλινο

1/9

Ο Δρ Στ. Αρβανιτόπουλος προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει εισαγωγική ομιλία για την Κωνσταντινούπολη, στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι οι συμμετέχοντες και στα τρία ταξίδια (φθινοπώρου 2019, άνοιξης 2020).

Πανεπιστημίου 59 & Μπενάκη (ΣΤΟΑ ΦΙΞ, 3ος όροφος) | 105 64 | Αθήνα


210-32 48 947, 210-32 10 100, fax: 210-32 48 948 | info@margaristravel.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

 • @margaristravel