top of page
Image by Johnny Africa

ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ – ΛΙΜΝΗ ΑΧΡΙΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

10 - 19 Απριλίου 2024 | ημέρες 10

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Η δεκαήμερη εκδρομή στη νότια Αλβανία σχεδιάστηκε με στόχο να δοθεί μια κατά το δυνατόν πλήρης εικόνα της σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτης ακόμη φύσης και πρωτίστως των πολιτισμών που άνθησαν διαχρονικώς στο νότιο τμήμα της μικρής βαλκανικής χώρας από την προϊστορική περίοδο ως τις ημέρες μας. Μέσα από διαδρομές τόσο στη δαντελωτή ακτή της Αδριατικής και του Ιονίου, όσο και στις επιβλητικές ορεινές μάζες και τις χαράδρες που χάραξαν οι ποταμοί, θα γνωρίσουμε αποικίες των Κορινθίων, των Λοκρών ή των Ευβοέων και σημαίνοντα κέντρα των Ιλλυριών (όπως η Απολλωνία, η Βυλλίδα ή ο Βουθρωτός)· αστικά κέντρα και οικισμούς όπου άνθησε ο Ελληνισμός σε όλη τη μεσαιωνική και νεώτερη περίοδο και συνεχίζει να επιβιώνει παρά τις μακροχρόνιες δοκιμασίες (όπως οι Άγιοι Σαράντα, το Μπεράτι, το Αργυρόκαστρο, η Χειμάρρα, το Λάμποβο)· τα υψηλής ποιότητας έργα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής των τοπικών εργαστηρίων· τα κατάλοιπα της θυελλώδους πορείας του Αλή πασά στη γενέτειρά του· τους χώρους της θρυλικής προέλασης του ελληνικού στρατού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο· τη σύγχρονη προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου και των εντεταγμένων στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO μνημείων του παρελθόντος.

Συνοδός και ειδικός ομιλητής ο Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


1. ΑΘΗΝΑ - ΚΟΡΥΤΣΑ: 10.04 Τετάρτη
Αναχώρηση στις 08.30 από την Αθήνα με πούλμαν για την Κορυτσά. Στάση για μεσημεριανό φαγητό στην ταβέρνα “Το Χάνι”, στα Τρίκαλα. Άφιξη στην Κορυτσά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2. ΚΟΡΥΤΣΑ : 11.04 Πέμπτη
Το πρωί θα επισκεφθούμε το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς, μέσα από τα εκθέματα του οποίου διαγράφεται η εξέλιξη της τέχνης (κατά κύριο λόγο της θρησκευτικής ζωγραφικής, με εξέχοντες εκπροσώπους τοπικών εργαστηρίων, όπως ο περίφημος Ονούφριος) στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας από το 14ο ως το 18ο αι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε περιπατητική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Κορυτσάς. Αναχώρηση για τη θρυλική Μοσχόπολη και επίσκεψη στους ναούς του Αγ. Νικολάου, του Ταξιάρχη και του Αγ. Αθανασίου, που κοσμούνται με τοιχογραφίες του 18ου αι. Επιστροφή στην Κορυτσά και διανυκτέρευση.

3. ΚΟΡΥΤΣΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ - ΛΙΜΝΗ ΑΧΡΙΔΑ - ΜΠΕΡΑΤΙ: 12.04 Παρασκευή 
Αναχώρηση για τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου θα κάνουμε βαρκάδα στα ασκηταριά της αλβανικής πλευρά της λίμνης, και ξενάγηση στο γνωστό για τον τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αι. ναό της Θεοτόκου στη νησίδα του Maligrad. Μετάβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της ΝΑ. Ευρώπης, την Αχρίδα (μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO), μέσω του Πόγραδετς. Αφού πραγματοποιήσουμε μία όμορφη παραλίμνια διαδρομή θα καταλήξουμε στη στη ΒΔ. όχθη της λίμνης Αχρίδας για να θαυμάσουμε την παλαιοχριστιανική βασιλική του Lin με εξαιρετικά διατηρημένα ψηφιδωτά δάπεδα. Αναχώρηση για το  Μπεράτι με ενδιάμεση στάση στο Ελβασάν.

4. ΜΠΕΡΑΤΙ: 13.04 Σάββατο
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο αστικό σύνολο του Βερατίου (Βελέγραδων), που διατηρεί σε εντυπωσιακό βαθμό τη μορφή και τη γενική διάταξη του 18ου-19ου αι., αλλά και μεμονωμένα μνημεία από τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο (μνημείο UNESCO). Ξενάγηση στο κάστρο (έργο του 13ου αι. του Δεσπότη Ηπείρου Μιχαήλ Α’ επί των καταλοίπων της οχύρωσης των κλασσικών χρόνων) και τρεις ναούς του τέλους του 13ου αι. (Αγ. Τριάδος, Βλαχέρνας, Ταξιάρχη Μιχαήλ) με τοιχογραφίες 14ου-16ου αι., καθώς και στο Μουσείο του ζωγράφου Ονουφρίου (ναός Κοιμήσεως), όπου αναδεικνύεται το έργο της «Σχολής του Βερατίου» (16ος-17ος αι.) που ο ίδιος εγκαινίασε.

5. ΜΠΕΡΑΤΙ – ΑΥΛΩΝΑΣ: 14.04 Κυριακή
Το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Κολικόντασι και την Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά, κτίσμα του Αλή πασά (1814) για να τιμήσει τη μνήμη και να τοποθετήσει το λείψανο του αγίου μοναχού, που είχε προβλέψει τη γιγάντωση της ισχύος του Αλή. Στη συνέχεια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Απολλωνίας, της αποικίας που ίδρυσαν σε στρατηγική θέση στον κάτω ρου του Αώου οι Κορίνθιοι στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και γνώρισε θεαματική οικονομική και πνευματική ανάπτυξη με την προσθήκη Κερκυραίων, άλλων Ελλήνων και γηγενών, καθώς και στην υστεροβυζαντινή Μονή της Παναγίας (1ος αι.) [υποψ. μνημείο Unesco]. Μετάβαση στη Βυλλίδα, από τα σημαντικότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα των Ιλλυριών, με συνεχή ζωή ως και την παλαιοχριστιανική περίοδο και μνημεία τόσο της αρχαιότητας (τείχη, γυμνάσιο, θέατρο, στάδιο) όσο και των μεταχριστιανικών χρόνων (βασιλικές, επισκοπικό μέγαρο, βαπτιστήριο). Διανυκτέρευση στον Αυλώνα.

6. ΑΥΛΩΝΑΣ - ΧΕΙΜΑΡΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: 15.04 Δευτέρα
Μετά το πρωινό επιβίβαση σε μικρά λεωφορεία και αναχώρηση για την γαλήνια, κατάφυτη νησίδα της λιμνοθάλασσας της Νάρτας στην περιοχή της Σβέρνιτσας, όπου και θα επισκεφθούμε την παλαιολόγεια μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επιστροφή και γνωριμία με τον Αυλώνα, που από την εγκατάσταση τον 6ο αι. Λοκρών και Ευβοέων στον κόλπο όπου δεσπόζει, υπήρξε διαχρονικώς σημαντικότατο κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου. Περιήγηση στην πόλη και στο Muradiye camii (έργο του Sinan, 1537-1542). Πορεία παράλληλα προς την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ακτή της Βορείου Ηπείρου («Αλβανική Ριβιέρα»), με θαυμάσια θέα στα Κεραύνια Όρη και στο Ιόνιο Πέλαγος ως τους Αγίους Σαράντα, με θέα στην Κέρκυρα. Θα πραγματοποιήσουμε ενδιάμεση στάση στην ιστορική Χειμάρρα, η οποία κατοικείται μέχρι σήμερα επί το πλείστον από Έλληνες.

7. ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (ΒΟΥΘΡΩΤΟ) : 16.04 Τρίτη
Πρωινή αναχώρηση για το
Βουθρωτό, τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της σημερινής Αλβανίας, όπου σε ένα ειδυλλιακό τοπίο σώζονται κατάλοιπα από την κλασική περίοδο ως τις ύστατες οχυρώσεις του Αλή πασά στις αρχές του 19ου αι. (μνημείο Unesco). Μετάβαση στο Μεσοπόταμο και επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο (μετ. 1272-1286), το σημαντικότερο μνημείο της ύστερης βυζαντινής περιόδου στη Βόρειο Ήπειρο, ιδιόμορφο δίκλιτο και πιθανώς δισυπόστατο καθολικό μονής, με ιδιαίτερο Ιερό για το ορθόδοξο και για το λατινικό δόγμα. Επιστροφή στους Αγίους Σαράντα και διανυκτέρευση.

8. ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: 17.04 Τετάρτη
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη Δρόπολη και ξενάγηση στην Επισκοπή (Γενέσιο Θεοτόκου), θαυμάσιο δείγμα μεταβατικού τύπου (α’ ήμ. 10ου αι.). Μετάβαση στο Λάμποβο και ξενάγηση στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πρωτότυπο έργο του 10ου αι. με πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, και στη συνέχεια στο Κάτω Λάμποβο και στα αρχοντικά της οικογένειας Ζάππα. Αναχώρηση για το Αργυρόκαστρο και διανυκτέρευση.

9. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ : 18.04 Πέμπτη
Η ημέρα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο κάστρο (12ος-19ος αι.) και στο κέντρο του Αργυροκάστρου, μιας πόλης-ανοικτού μουσείου, που διατηρεί σε εντυπωσιακό βαθμό τη γενική πολεοδομική οργάνωση των μεταβυζαντινών χρόνων και εξαιρετικά δείγματα της κοινής αστικής αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων του 18ου-19ου αι. Η ποιότητα των κτισμάτων και το ποσοστό διατήρησης του αστικού ιστού οδήγησαν στην ένταξη του συνόλου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε την οικία Σκεντούλη. Το απόγευμα θα πραγματοποιήσουμε μία όμορφη διαδρομή πλάι στον Αώο ποταμό για να επισκεφθούμε το Τεπελένι, γενέτειρα του Αλή Πασά, με το επιβλητικό κάστρο του.

10. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ - ΑΘΗΝΑ: 19.04 Παρασκευή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, το παλαιότερο εκ των δύο που λειτουργούν για τους πεσόντες του 1940-1941 σε αλβανικό έδαφος. Αφού περάσουμε τα σύνορα θα επισκεφθούμε και  το Στρατιωτικό Μουσείο στο Καλπάκι. Ενδιάμεση στάση για μεσημεριανό στο εστιατόριο Φάρος στην Μπούκκα Αμφιλοχίας. Άφιξη στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1500EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+350EUR μονόκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Όλες οι μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν από την Ελλάδα (Χρήστος Σπυρούνης)

 • 7 Διανυκτερεύσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία 4* με πρωινό

 • 2 Διανυκτερεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο 5* με πρωινό  

 • Ημιδιατροφή καθημερινά (10 γεύματα)

 • Όλες οι είσοδοι/δραστηριότητες που αναφέρονται στο πρόγραμμα

 • Βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα (12/04)

 • Ναύλωση mini bus για τη μεταφορά μας στη λιμνοθάλασσα της Νάρτας (15/04)

 • Ναύλωση mini bus για τη μεταφορά μας στο Λάμποβο (17/04)

 • Τοπικοί εξουσιοδοτημένοι ξεναγοί

 • Αρχηγός του γραφείου μας (Αλέξανδρος Αλεποχωρίτης)

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης

 • Ταξιδιωτικός οδηγός Margaris Travel (booklet)

 • Πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλεια με Interamerican

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Φ.Π.Α.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΚΟΡΥΤΣΑ: HANI I PAZARIT BOUTIQUE HOTEL 4*
ΜΠΕΡΑΤΙ: COLOMBO HOTEL 5*

ΑΥΛΩΝΑΣ: PARTNER HOTEL 4*
ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: DEMI HOTEL 4*
ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: AGJIRO HOTEL  4*

1. ΑΘΗΝΑ - ΚΟΡΥΤΣΑ: 10.04 Τετάρτη 
2. ΚΟΡΥΤΣΑ: 11.04 Πέμπτη 
3. ΚΟΡΥΤΣΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ - ΛΙΜΝΗ ΑΧΡΙΔΑ - ΜΠΕΡΑΤΙ: 12.04 Παρασκευή  
4. ΜΠΕΡΑΤΙ: 13.04 Σάββατο 
5. ΜΠΕΡΑΤΙ - ΑΥΛΩΝΑΣ: 14.04 Κυριακή 
6. ΑΥΛΩΝΑΣ - ΧΕΙΜΑΡΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: 15.04 Δευτέρα 
7. ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (ΒΟΥΘΡΩΤΟ) : 16.04 Τρίτη 
8. ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: 17.04 Τετάρτη
9. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ : 18.04 Πέμπτη 
10. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ - ΑΘΗΝΑ: 19.04 Παρασκευή 
Image by Johnny Africa
bottom of page