mpoules-4.jpg

ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΙΤΣΑΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΜΠΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

17- 22 Φεβρουαρίου 2023 | ημέρες 6

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την εκδρομή στην Αιθιοπία δε χρειάζεται εμβόλιο κίτρινου πυρετού ή οποιοδήποτε άλλο, αλλά συνίσταται αγωγή με χάπια για την ελονοσία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο γραφείο μας ή να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Ο σύλλογος των Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Νάουσας, ο οποίος ιδρύθηκε στις αρχές του 2018 με στόχο τη διάσωση και αξιοποίηση των πολυάριθμων τεκμηρίων της πλούσιας ιστορίας της Ηρωικής Πόλης, σας καλεί να ζήσετε την πόλη στην πιο γιορτινή της εποχή, τις αποκριές. Μια ευκαιρία να γνωρίστε τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους της, το εντυπωσιακό απώτερο και πρόσφατο παρελθόν της, την αρχιτεκτονική της κληρονομιά, τις μοναδικές γεύσεις των εδεσμάτων και των κρασιών της, το απαράμιλλο τοπίο.

Συνοδεύει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου
Αναχώρηση στις 8.00 π.μ. για τη Βεργίνα με ενδιάμεσες στάσεις. Ξενάγηση στον τύμβο των βασιλικών τάφων και στο πρότυπο μουσείο που στεγάζεται σε αυτόν, με τα ευρήματα των ασύλητων τάφων, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ο καθημερινός βίος, τα ταφικά έθιμα, ο θεσμός της βασιλείας, η τέχνη του μακεδονικού κράτους στην ύστερη κλασσική περίοδο. Μετάβαση στη Νάουσα και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
Μετά το πρωινό επίσκεψη στην έδρα του Συλλόγου των Φίλων στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας ΕΡΙΑ (ΒΕΤΛΑΝΣ) και γνωριμία με το έργο και τους στόχους του Συλλόγου. Στη συνέχεια ξενάγηση στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και στη μόνιμη έκθεση: «Ιστορίας Νήματα. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα», που στεγάζεται στο ισόγειο της ΕΡΙΑ. Αναχώρηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, ανάβαση σε υψόμετρο 2.005μ. με τους αναβατήρες και ελαφρύ γεύμα στο χώρο. Επιστροφή στη Νάουσα, ελεύθερη ώρα. Το απόγευμα συμμετοχή σε ειδική βιωματική δράση για την κατανόηση της σημασίας και την κατασκευή του προσώπου, της χαρακτηριστικής προσωπίδας του εθίμου Μπούλες, στον πολυχώρο πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (παλαιό εργοστάσιο της ΒΕΤΛΑΝΣ).

Κυριακή της αποκριάς 19 Φεβρουαρίου
Μετά το πρωινό μετάβαση στην πόλη, όπου θα ζήσουμε το αναλλοίωτο στο χρόνο έθιμο με πρωταγωνιστές τους Γιανίτσαρους και τις Μπούλες: υποδοχή στα φιλόξενα σπίτια Ναουσαίων για να παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την τελετουργία του ντυσίματος των χορευτών του δρωμένου, και την πάντοτε άκρως συγκινητική αναχώρησή τους, επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου καταλήγουν όλα τα μπουλούκια για να λάβουν την άδεια του άρχοντα της πόλης για την έναρξη της γιορτής, πορεία μέσα από τους δρόμους και τις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης μαζί με τους χορευτές, ως την κατάληξή τους αργά το απόγευμα στην πλατεία των Αλωνίων. Ενδιαμέσως υποδοχή στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και ξενάγηση στην περιώνυμη Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης” - η οποία συγκροτήθηκε από τους τόμους που διέσωσαν οι πρόσφυγες κατά την μετεγκατάστασή τους στη Νάουσα το 1924 -, στάσεις για ξεκούραση και για επισκέψεις στους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και στο περίφημο πάρκο της πόλης, με θέα στην πεδιάδα της Μακεδονίδος γης. Δείπνο σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης (προαιρετικό).

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου
Μετά το πρωινό μετάβαση στη Βέροια και γνωριμία με το μνημειακό πλούτο ενός από τα σημαντικότερα διαχρονικώς αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο (όπου μέσα από αγγεία, όπλα, κοσμήματα, γλυπτά, επιγραφές, ειδώλια διαγράφεται η πολυκύμαντη ιστορία της Ημαθίας από τους προϊστορικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους), στο ιστορικό κέντρο, με πολυάριθμους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, παραδοσιακές οικίες, τεμένη και δίδυμο λουτρό, και στο Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτήριο του ιστορικού υδροκίνητου αλευρόμυλου του Μάρκου και παρουσιάζει τα πολιτιστικά κατάλοιπα της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου. Μετά το γεύμα περίπατος στο κέντρο της πόλης, επίσκεψη στη Μπαρμπούτα (μοναδικό δείγμα ακέραιου οικιστικού συνόλου εβραϊκής Κοινότητας στον ελλαδικό χώρο) και στην Παλαιά Μητρόπολη, που μετά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον αξιόλογα μεσοβυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας. Επιστροφή στη Νάουσα και διανυκτέρευση.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου
Μετά το πρωινό γνωριμία με τις ιστορικές συνοικίες της Νάουσας (Αλώνια, Πουλιάνα, Μπατάνια) και με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, που την μετέτρεψε στο τέλος του 19ου και κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. σε “Μάντσεστερ των Βαλκανίων”. Επίσκεψη στη Σχολή του Αριστοτέλους στο Νυμφαίον, όπου μέσα σε παραδείσιο τοπίο, στους “κήπους του Μίδα” κατά τον Ηρόδοτο, όπου φύονταν τα περίφημα τριαντάφυλλα με τα 60 φύλλα, σώζονται τα κατάλοιπα του χώρου διδασκαλίας του Αλεξάνδρου και των ομηλίκων του γόνων ευγενών οικογενειών της Μακεδονίας από το μέγα φιλόσοφο. Στη συνέχεια ξενάγηση στους περίφημους μακεδονικούς τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια, όπου διατηρούνται έξοχα δείγματα ζωγραφικής των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, και στα ως σήμερα αποκαλυφθέντα δημόσια κτήρια της αρχαίας Μίεζας. Μετάβαση στο κτήμα του Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, ξενάγηση στο οινοποιείο και γευσιγνωσία λευκών και ερυθρών κρασιών του διεθνώς καταξιωμένου οινοπαραγωγού. Επιστροφή στη Νάουσα και διανυκτέρευση.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τον Πλαταμώνα, επίσκεψη στο περίφημο κάστρο της Ωριάς, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αναστηλωτικές και ανασκαφικές εργασίες, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά νέα στοιχεία για τη μορφή του σημαντικού αυτού οχυρωματικού έργου των μεσοβυζαντινών χρόνων και για τα κτίσματα στο εσωτερικό του. Μετάβαση στα Αμπελάκια, τον περίφημο παραδοσιακό οικισμό στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Θα επισκεφθούμε το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς), εξέχον δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο του 18ου αι., στο εσωτερικό του οποίου διατηρούνται στο σύνολό τους οι ξύλινες επενδύσεις και ο πλουσιότατος τοιχογραφικός διάκοσμος. Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο και επιστροφή στην Αθήνα.

Η εκδρομή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον σύλλογο

"Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας"

26952274_1561687830582047_5960739037195158853_o.jpg

*περιλαμβάνει δωρεά (30EUR) προς τον σύλλογο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Υπηρεσίες πολυτελούς πούλμαν 50 θέσεων    

 • 5 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο DELLAGIO HOTEL ή HAYATI HOTEL

 • Βιωματική δράση για τον «πρόσωπο»

 • Ξενάγηση στο οινοποιείο του Κυρ-Γιάννη και γευσιγνωσία

 • Φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο

 • Εξουσιοδοτημένος τοπικός ξεναγός όπου χρειάζεται

 • Αρχηγός του γραφείου μας

 • Δωρεά 30€ προς το Σύλλογο των Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Νάουσας.

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Φ.Π.Α.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Νάουσα: DELLAGIO HOTEL ή HAYATI HOTEL

*Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέξουν σε ποιο από τα δύο ξενοδοχεία επιθυμούν να διανυκτερεύσουν κατά την εγγραφή τους στο ταξίδι.

+250EUR μονόκλινο

650EUR το άτομο (σε δίκλινο)*

mpoules-4.jpg