pexels-mehmet-ali-kaya-11952429.jpg

ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

22  - 28 Ιουνίου 2022 | ημέρες 7

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την εκδρομή στην Αιθιοπία δε χρειάζεται εμβόλιο κίτρινου πυρετού ή οποιοδήποτε άλλο, αλλά συνίσταται αγωγή με χάπια για την ελονοσία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο γραφείο μας ή να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε ένα εντελώς πρωτότυπο πρόγραμμα που σχεδιάσαμε για την Ανατολική Θράκη. Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι εμπνευσμένο από τον Δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα ταξιδέψει μαζί μας ως ειδικός ομιλητής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος για να μας αποκαλύψει την ιστορία και τα άγνωστα μνημεία της Ανατολικής Θράκης. Παρακάτω θα βρείτε έναν σύντομο πρόλογό του που αφορά στο περιεχόμενο αυτού του ιδιαίτερου οδοιπορικού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το άδοξο τέλος του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και την αδικαιολόγητη απομάκρυνση από τις πατρογονικές του εστίες, οργανώνουμε επταήμερη εκδρομή στο τόσο κοντινό, αλλά τόσο άγνωστο αυτό τμήμα της Θράκης, που βρέχεται από τρεις θάλασσες (Αιγαίο, Προποντίδα, Εύξεινο Πόντο) και με την καίρια θέση του αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Μέσα από εξορμήσεις σε όλες τις σημαντικές πόλεις, οικισμούς, ιστορικούς χώρους και επισκέψεις στα μνημεία και τα μουσεία της εύφορης τριγωνικής της επιφάνειας θα γνωρίσουμε τη μακραίωνη πορεία της από τους προϊστορικούς χρόνους ως τη σύγχρονη πραγματικότητα, με σταθμούς στο αρχαιοελληνικό, το ρωμαϊκό και κυρίως το βυζαντινό και το οθωμανικό παρελθόν της, οπότε υπήρξε η ενδοχώρα της Κωνσταντινουπόλεως, έχοντας στο άλλο άκρο ως σταθερό κυματοθραύστη των βαρβαρικών επιδρομών τη θρυλική Αδριανούπολη. Οικίες και επιβλητικά εκπαιδευτήρια μιας εποχής υλικής και πνευματικής ακμής του ελληνισμού, δημόσια έργα (γέφυρες, υδραγωγεία, φράγματα, λουτρά) αυτοκρατόρων και σουλτάνων, ναοί και μονές, συναγωγές, τεμένη του κορυφαίου Σινάν και τουρμπέδες, βυζαντινές οχυρώσεις πόλεων και φρούρια της εποχής της πυρίτιδας, χώροι ιστορικής μνήμης διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της διαχρονικώς ευνοημένης ευρωπαϊκής εσχατιάς. 

press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.ΑΘΗΝΑ – ΜΗΔΕΙΑ – ΒΙΖΥΗ – ΒΡΥΣΗ – ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  22.06 Τε
Συγκέντρωση στις 06:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να πάρουμε την πτήση μας για Κωνσταντινούπολη με την Aegean Airlines. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 09:50 για να ξεκινήσουμε το γύρο της Ανατολικής Θράκης με πρώτη στάση στη Μήδεια (Kıyıköy), κτισμένη στις ακτές του Ευξείνου. Επίσκεψη στα τείχη της πόλεως και στον υπόσκαφο παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Νικολάου, καθολικό άλλοτε μονής κτισμένο πάνω από αγίασμα. Αναχώρηση για τη Βιζύη, πατρίδα του Γεωργίου Βιζυηνού, και ξενάγηση σε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ανατολικής Θράκης, τη μικτού τύπου Αγία Σοφία (9ος αι.), καθώς και στα σωζόμενα τμήματα των ιουστινιάνειων τειχών της πόλεως και στο ανασκαφέν στα τέλη του 20ού αι. θέατρο της υστερορρωμαϊκής περιόδου, το μοναδικό που έχει αποκαλυφθεί σε αυτό το τμήμα της Θράκης. Μεταφορά στη γειτονική Βρύση (Pinarhisar), όπου διατηρούνται πύργοι της βυζαντινής οχύρωσης στην παλαιά ακρόπολη. Άφιξη και διανυκτέρευση στις Σαράντα Εκκλησιές.

2.ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ 23.06 Πε
Μετά το πρωινό ξενάγηση στις Σαράντα Εκκλησιές (Kirklareli) και επίσκεψη στο αρχαιολογικό-εθνολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής (μεταξύ των οποίων του θεάτρου της Βιζύης και του περίφημου νεολιθικού οικισμού του Aşağıpınar της 7ης-5ης χιλιετίας π.Χ.) και αντικείμενα που καλύπτουν το ευρύτατο χρονολογικό φάσμα ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο από την Εποχή του Λίθου ως το 19ο αι. Μετάβαση στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Θράκης, την Αδριανούπολη (Edirne), όπου θα ξεναγηθούμε στο κοινωφελές συγκρότημα (kűlliye) του Βαγιαζήτ Β’ (1484-1488), το νοσοκομείο του οποίου (συνδεδεμένο άλλοτε με την ιατρική σχολή) στεγάζει σήμερα το περίφημο Μουσείο Υγείας. Πριν καταλήξουμε μας στο κέντρο της Αδριανούπολης, θα περάσουμε από το γειτονικό Karaağaç για να γνωρίσουμε τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό (1873), όπου έφταναν τα τραίνα από την Βιέννη.

3.ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ 24.06  Πα
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Αδριανούπολη και θα ξεκινήσει με επισκέψεις στα τρία σουλτανικά τεμένη, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη και ωρίμανση της οθωμανικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής: στο αρχαιότερο όλων, το Eski camii (1403-1414), στο περίφημο τέμενος Üç Şerefeli (1438-1447) και στο επιφανέστερο μνημείο της πόλης, το αριστούργημα του Σινάν, το Selimiye camii (1568-1575). Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε τις σωζόμενες ρωμαϊκές οχυρώσεις και τα βυζαντινά οικιστικά κατάλοιπα, το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο, μέσα από τα εκθέματα του οποίου παρουσιάζεται η διαχρονία της Ανατολικής Θράκης από την παλαιολιθική ως και τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και ο καθημερινός βίος μετά την οθωμανική κατάκτηση. Ακόμη, θα θαυμάσουμε το σύνολο των κτισμάτων του εξισλαμισθέντος Μιχαήλ (Gazi Mihal) του πρώιμου 15ου αι.: τη γέφυρα, το λουτρό και το τέμενος με το περιβάλλον νεκροταφείο και την προσφάτως αποκατασταθείσα Μεγάλη Συναγωγή του 1906.

4.ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – ΜΑΚΡΑ ΓΕΦΥΡΑ – ΑΙΝΟΣ – ΓΥΡΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ 25.06  Σα
Αναχώρηση για τη Μακρά Γέφυρα και ξενάγηση στην εντυπωσιακού μήκους (1.392 μ.) γέφυρα, έργο του Μουράτ Β’ του 1426-1443/4, πάνω από τον παραπόταμο του Έβρου Εργίνη. Επίσκεψη στον προσφάτως αποκατεστημένο ναό του Αγίου Ιωάννου (1875) και στο ιστορικό μουσείο, στις αίθουσες του οποίου παρουσιάζεται ο καθημερινός βίος των κατοίκων κατά τη νεώτερη περίοδο. Ακόμη, στο τέμενος του Μουράτ Β’ (1443) και στο μαυσωλείο του κατακτητή της Πελοποννήσου, Turakhan bey. Μετάβαση στην Αίνο (Enez), στις ακτές του Θρακικού Πελάγους, ξενάγηση στον εντός των τειχών πρωτοβυζαντινό ναό, γνωστό σήμερα ως Kral kizi kilisesi - την Αγία Σοφία της εποχής των Κομνηνών - , στα κατάλοιπα της παλαιολόγειας Θεοτόκου Χρυσοπηγής, καθώς και στο σταυρόσχημο ναΐσκο του Αγίου Εύπλου (που μετατράπηκε σε μαυσωλείο του Has Yunus Bey το 1456). Περιήγηση στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο της χερσονήσου της Καλλιπόλεως και τα σημαντικότερα από τα οχυρά (το πρότυπο για τη νέα εποχή της πυρίτιδος Kilid-űl-Bahir, έργο του Μεχμέτ Β’ μετά το 1453 για τον έλεγχο των Δαρδανελλίων, και το Seddülbahir, κτισμένο το 1657-1659 στο νότιο άκρο της χερσονήσου) και τα πολυάριθμα μνημεία, κοιμητήρια, χώρους μνήμης της πολύμηνης, κεφαλαιώδους σημασίας για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μάχης του 1915. Διανυκτέρευση στην Καλλίπολη (Gelibolu).

5.ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ – ΓΑΝΟΧΩΡΑ – ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ 26.06  Κυ
Το πρωί θα  κατευθυνθούμε βορειοανατολικά για να επισκεφθούμε τα γραφικά άλλοτε ελληνικά χωριά (Γανόχωρα) της νότιας ακτής (Προποντίδα). Γνωριμία με τη Ραιδεστό (Tekirdağ), ανθηρότατο ως την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης οικονομικό και πνευματικό κέντρο του ελληνισμού, όπως αναδεικνύεται μέσα από τα σωζόμενα ελληνικά σπίτια και δημόσια κτήρια και τη συλλογή φωτογραφιών του Δημ. Α. Μαυρίδη που στεγάζεται στην παλαιά οικία της οικογενείας του, του 1908 (νυν Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης). Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο Ραιδεστού, τα εκθέματα του οποίου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή και καλύπτουν όλο το χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική περίοδο ως τις μέρες μας. Ξενάγηση στο τέμενος που σχεδίασε και ανήγειρε ο Σινάν για το γαμπρό του Σουλεϋμάν Α’, μεγάλο βεζίρη Rüstem Pasha το 1553.

6.ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ – AΡΚΑΔΙΟΥΠΟΛΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΑ - ΕΠΙΒΑΤΕΣ – ΕΞΑΣΤΕΡΟΝ – ΜΕΓΑΣ ΑΘΥΡΑΣ - ΣΗΛΥΒΡΙΑ  27.06  Δε
Μετάβαση στην Αρκαδιούπολη (Lűleburgaz) και επίσκεψη στο εντυπωσιακό συγκρότημα (αποτελούμενο αρχικώς από τζαμί, μεντρεσέ, καραβάνσαράι, λουτρό, αγορά, ιμαρέτ) που σχεδίασε ο Σινάν το 1569 για τον πανίσχυρο σερβικής καταγωγής μέγα βεζύρη Sokollu Mehmet pasha. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε την την Πέρινθο/Ηράκλεια (Marmara Ereğlisi) και περιήγηση στην ανασκαφείσα παλαιοχριστιανική βασιλική (τέλη 5ου-αρχές 6ου αι.), το υπαίθριο μουσείο, τα τείχη της πόλης. Επίσκεψη στους Επιβάτες (Selimpaşa), όπου διασώζονται τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια (Αστική Σχολή Αρρένων, Παρθεναγωγείο) και ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, και στο Εξάστερον (Celaliye), όπου διατηρούνται κατάλοιπα της παρουσίας των Ελλήνων (μεταξύ των οποίων το λαμπρό κτήριο της Αστικής Σχολής). Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Μέγα Αθύρα (Bűyűk Çekmece), κτισμένο στο όριο της ομώνυμης λίμνης και της Προποντίδος, και επίσκεψη στα εντυπωσιακά έργα του Σινάν, αντιπροσωπευτικά της εποχής μεγίστης ακμής του Σουλεϋμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς: την τετραπλή ενεπίγραφη γέφυρα (1565-1567) και το επίμηκες ξυλόστεγο καραβανσεράι (1563-1568).
 

7.ΣΗΛΥΒΡΙΑ - ΔΑΣΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ – ΒΟΣΠΟΡΟΣ - ΑΘΗΝΑ 28.06 Τρ
Μεταφορά στο βορειοανατολικό άκρο της Ανατολικής Θράκης, όπου στο περίφημο Δάσος του Βελιγραδίου κατασκευάστηκε από τη ρωμαϊκή ήδη περίοδο σύνολο τεχνικών έργων για την ύδρευση του αρχαίου Βυζαντίου, της βυζαντινής Κωνσταντινουπόλεως και της οθωμανικής πρωτεύουσας. Επίσκεψη σε τρία από τα έργα που πραγματοποίησε ο Σινάν υπό την άμεση επίβλεψη του ίδιου του Σουλεϋμάν μετά το 1563 κατά την ανακαίνιση της βυζαντινής υποδομής: το υδραγωγείο της Moğlova, το φράγμα Ayvat bendi και το υδραγωγείο Uzun Kemer. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο στόμιο του Βοσπόρου, όπου ενώνεται με τον Εύξεινο Πόντο για να επισκεφθούμε το εντυπωσιακό κάστρο Rumeli Feneri Topçu Kalesi. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπ. εισιτήρια ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ με Αegean (απ’ ευθείας πτήσεις)

 • Οι φόροι των αεροδρομίων

 • Υπηρεσίες πολυτελούς πούλμαν

 • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4*

 • 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 5*

 • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός από την τελευταία μέρα)

 • Φόροι Διαμονής (city tax)

 • Αρχηγός του γραφείου σε όλη την εκδρομή

 • Εξουσιοδοτημένος ελληνόφωνος τοπικός ξεναγός καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

 • Όλες οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Επιπρόσθετη Ασφάλεια ατυχημάτων με Interamerican

 • ΦΠΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Aθήνα - Κωνσταντινούπολη - Αθήνα

A3990      22 JUN     ATH    IST        08.20    09.50
A3995      28 JUN     IST     ATH       20.50    22.20

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σαράντα Εκκλησιές:   LOZENGRAD HOTEL 4*
Αδριανούπολη:          MARGI HOTEL 5*
Καλλίπολη: HAMPTON BY HILTON CANAKKALE GALLIPOLI 4*
Ραιδεστός:   RAMADA BY WYNDHAM TEKIRDAG 5*
Σηλυβρία:    KUMBURGAZ PRINCESS MARIN 5*

1150EUR το άτομο (σε δίκλινο)

+150EUR μονόκλινο

pexels-mehmet-ali-kaya-11952429.jpg